Най-силната българска тенисистка Цветана Пиронкова отпадна на четвъртфиналите на турнира Алианц Къп с награден фонд 100 000 долара. На централния корт на ТК Левски седмата поставена пловдивчанка отстъпи на първата в схемата Татяна Гарбин от Италия със 7:5, 3:6, 1:6. В първите четири гейма всяка печелеше подаването си. 32-годишната италианка проби за 3:2, но Цеци веднага върна брейка.

Българката нанесе своя удар в 12-ия гейм, когато направи пробив на 15 точки и спечели сета. Веднага след това съдията Миро Петров спря двубоя заради силния дъжд.

След 45 минути срещата бе подновена. Гарбин стартира с пробив и го затвърди. А след това поведе с 3:0. Пиронкова спря негативната серия при 1:4. След това 22-годишната пловдивчанка се преобрази и върна единия брейк с мощна и разнообразна игра. При 3:5 обаче първата ни ракета допусна нов пробив и загуби сета, информира БТА.

И в решителния сет първата в схемата италианка започна с пробив за 2:0. Отново се стигна до 3:0. След това Пиронкова спечели подаването си. Татяна Гарбин постигна още един пробив, поведе с 5:1 и след това сервира за мача. В него българката поведе с 30:0, но италианката стигна до мачбол при 40:30 и го реализира.

"След спирането на мача не успях да вляза бързо в ритъм. А и мокрият корт не бе в моя полза. В средата на третия сет се появи и умора. Много исках да се представя по-добре пред родна публика. Надявам се този четвъртфинал в София да ми помогне да тръгна нагоре", заяви след срещата Цветана Пиронкова.

Тя взема 36 точки за световната ранглиста. За пловдивчанката това беше втори четвъртфинал за 2009 година след този в Сидни през януари. Следващата седмица българката играе на турнира в Сен Мало (Франция), който също е с награден фонд 100 000 долара.

Резултати от четвъртфиналите на Алианц Къп:

(7) Цветана Пиронкова - (1) Татяна Гарбин (Италия) 7:5, 3:6, 1:6

Петра Мартич (Хърватия) - Сесил Каратанчева (Казахстан) 7:6(3), 7:5

(3) Александра Дюлгеру (Румъния) - Марта Домаховска (Полша) 2:6, 6:4, 6:4.

Андреа Хлавачкова (Чехия) - Бояна Йовановски (Сърбия) 7:6(5), 2:6, 6:3.

На полуфиналите в събота:

Гарбин - Хлавачкова

Дюлгеру - Мартич