Цветана Пиронкова не успя да премине първия кръг във втори пореден турнир на червени кортове този сезон. Най-добрата ни тенисистка този път отстъпи пред чехкинята Люси Шафаржова в трисетов мач от съревнованието на WTA в Барселона с награден фонд 220 000 долара.

21-годишната пловдивчанка започна много лошо двубоя и загуби първия сет с 2-6 след по-малко от половин час игра. Във втората част Пиронкова намери правилния път срещу Шафаржова и спечели с 6-3.

Третият решителен сет обаче се превърна в истински кошмар за първата ракета на България. Тя допусна пробив още в първия гейм, след което не оказа почти никаква съпротива на съперничката си и загуби частта на нула.

Пиронкова и Шафаржова бяха изиграли две оспорвани трисетови срещи досега в Париж, като в първата през 2006 г. до успеха стигна българката, а година по-късно мачът спечели чехкинята.

Пиронкова не е регистрирана в надпреварата на двойки в Барселона и напуска каталунската столица още в първия ден от турнира със само една заработена точка за световната ранглиста и 1 725 долара от наградния фонд. Във втория кръг Шафаржова ще играе с французойката Матилде Йохансон или с италианката Сара Ерани.