Цветана Пиронкова отпадна още в първи кръг на дебютното издание на тенис турнира в Марбея, след като отстъпи пред Роберта Винчи в оспорван трисетов мач (7-6, 2-6, 4-6).

В първия сет 21-годишната пловдивчанка се наложи много трудно над италианката, след успех в тайбрека със 7-4. Винчи се разигра във втората част и сравнително лесно спечели с 6-2, за да се стигне до трети решителен сет. В него Пиронкова стигна до пробив още в първия гейм, но сгреши при собственото си подаване в следващия. След това Винчи отново доминираше и поведе с 4-1. При резултат 5-3 за италианката Цвети направи пробив и намали преднината на съперничката й, но както в началото на сета не успя да вземе следващото си подаване и загуби мача след два часа и 39 минути битка на централния корт в испанския курорт.

Така Пиронкова отпадна в надпреварата на сингъл в турнира на червени кортове с награден фонд 500 000 долара. За участието си в първи кръг тя ще получи една точка за ранглистата и 2 707 долара. Най-добрата ни тенисистка сега ще се съсредоточи върху състезанието на двойки, където нейна партньорка е естонката Кая Канепи. Двете излизат в първи кръг срещу дуета Марет Ани/Рената Ворачова (Естония/Чехия), които са поставени под №3 в схемата.