Ракета номер едно на България Цветана Пиронкова загуби със 7:6(4), 3:6, 1:6 от първата в света Жюстин Енен (Белгия) във втория кръг на турнира на твърди кортове в белгийския град Антверпен с награден фонд 600 хиляди долара.

20-годишната Пиронкова се представи отлично в мача и успя да измъкне победата в първия сет с тайбрек, спечелен след двойна грешка от сервис на белгийката, която излезе на корта за първи път от загубата на четвъртфинала на Откритото първенство на Австралия от Мария Шарапова.

Пиронкова поведе с 3:1 и във втория сет пред 13 500 зрители на централния корт в "Спортс Палас", но белгийката се мотивира и загуби едва четири гейма във втория и третия сет, с което се класира за следващия кръг, в който ще излезе срещу Алиса

Клейбанова (Русия), която се наложи със 7:5, 3:6, 7:5 над Катерина Бондаренко (Украйна).

76-та в световната ранглиста българка направи общо 71 точки в срещата и позволи 8 пробива на Енен, два от които в първия сет и по три във втория и третия. Белгийката записа 27 точки повече от Пиронкова.

Въпреки загубата, Пиронкова спечели 50 точки за ранглистата на УТА и 7820 долара от наградния фонд.

"Трябваше да се боря с пълни сили, защото тя нямаше какво да губи. Не играя често у дома, но феновете наистина ми помогнаха за да спечеля", заяви победителката Жюстин Енен.

В друга среща от втория кръг поставената под номер 2 - Ана Чакветадзе (Русия) загуби изненадващо от София Арвидсон с 3:6, 5:7.