Точно петнадесет ще бъдат българските тенисистки на започващия в събота в София ХІХ турнир Алианц Къп с награден фонд 100000 долара. Това се разбра на пресконференция на кортовете на ТК Левски, в която участва и изпълнителният директор на "Алианц България Холдинг" АД Димитър Желев.

Поставена в основната схема както е известно е първата ни ракета Цветана Пиронкова, която ще бъде под №6. Останалите четири българки ще участва сред 32-те най-добри, благодарение на покани от организаторите. „Уайлд кард” получиха европейската шампионка до 14 години Виктория Томова, Таня Германлиева, Бистра Оташлийска и Лиана Тодорова.

Още девет наши тенисистки ще играят в квалификациите на състезанието, които започват в събота в 10 часа. Три от тях влизат според класирането си в световната ранглиста. Това са Елица Костова, Диа Евтимова и Далия Зафирова. С „уайлд кард” влизат в пресявките Мартина Гледачева, Борислава Ботушарова, Изабела Шинникова, Елена Жечева, Ани Вангелова и Виктория Тодорова..

Квалификациите приключват в понеделник, а от вторник започват двубоите от основната схема. Водачка в схемата е Татяна Гарбин от Италия, която е №58 в световната ранглиста. Следващите поставени са Тимеа Бачински (Швейцария), Александра Дюлгеру (Румъния), Полона Херцог (Словения), Йелена Докич (Австралия), Цветана Пиронкова, Маша Зек-Пешкирич (Словения) и Лурдес Домингес-Лино (Испания). Без испанката останалите тенисистки са от Топ 100. В турнира ще участва и родената в София, но избрала да играе за Казахстан Сесил Каратанчева.