Първата ракета на България Цветана Пиронкова се класира за втория кръг на квалификациите на турнира по тенис на твърди кортове в германския град Щутгарт с награден фонд 650000 долара.

21-годишната Пиронкова, поставена под номер две в предварителната схема, стартира с лесна победа с 6:1, 6:1 над участващата с уайлд кард представителка на домакините Лена-Мари Хофман.

Двубоят продължи точно един час, а 53-ата в света пловдивчанка заработи петчки за класацията на УТА и 1265 долара от наградния фонд.

Във втория кръг Пиронкова ще срещне французойката Стефани Форец, която отстрани друга българка Сесил Каратанчева с 6:4, 6:0 за 62 минути.

19-годишната Каратанчева имаше проблеми с подаването си, като спечели само един свой сервис-гейм в мача и допусна цели седем пробива. Софиянката, 155-а в света, напусна надпреварата с една точка за ранглистата на УТА и 680 долара.

Следващата съперничка на Пиронкова Стефани Форец е 114-а в световната ранглиста. 27-годишната французойка е висока 166 см и тежи 60 кг. Тя няма титли от турнири на УТА в кариерата си от 1997 година насам, а като професионалистка е заработила малко повече от 1 милион долара.

Пиронкова има две победи в два мача срещу Форец досега. През 2007 година пловдивчанката печели със 7:6, 7:6 в Индиън Уелс, а по-рано през сезона тя отново стига до успеха с 6:3, 6:2 в Париж.

При нова победа българката ще заработи десет точки за класацията на УТА и 2360 долара, а в решителния мач за влизане в основната схема ще се изправи срещу спечелилата мача между номер шест Татяна Перебийнис от Украйна и участващата с уайлд кард германка Кармен Клашка.