Запазване на мястото на България в първа група на зона Европа-Африка на Фед Къп е целта пред четирите ни тенисистки. Неофициалното световно отборно първенство е следващата седмица на открито в Португалия. Цветана Пиронкова, Дия Ефтимова, Елица Костова и Биляна Павлова ще ни представят в мачовете от сряда до събота (3-6 февруари), които ще се играят в комплекс „Крус” на 10 км. от Лисабон. Капитанката Дора Рангелова е заложила в състава на най-добрите според световната ранглиста националки, които са съответно на 97, 271, 351 и 853 място.

 

Вече четири дни момичетата се подготвят в София, а в неделя заминават за Португалия, където във вторник ще се тегли жребият, който ще определи кои състави ще се срещнат по четири в четирите групи. Очаква се на кортовете в Лисабон да се изявят 18 състезателки от Топ 100, сред които Каролин Вожнячки (Дания), Виктория Азаренка (Беларус) и Шахар Пеер (Израел).

 

 

Най-вероятната ни двойка ще бъде Цветана Пиронкова – Дия Ефтимова, но Дора Рангелова поясни: „Имаме готова двойка, но тя зависи от жребия и резултатите на сингъл-срещите. Сега тренираме главна двойките. Искаме да останем в тази еврогрупа. При малко повече късмет и добра игра на моите момичета може и да се борим за изкачване в по-горна група. Националките са в много добро състояние. С добро настроение тръгваме към Лисабон. Първите тимове от четирите групи ще играят за влизане в по-горен поток, а последните за изпадане. В тениса няма добри или слаби, всичко е възможно. Може пък именно сега на Фед Къп да е дошло времето Цеци да бие Шахар Пеер за първи път в кариерата си. Благодаря на БФТенис, че за поредна година ни е осигурила и обезпечила като екипировка, подготовка, лагер, материално и финансово. България си запазва нивото в последните години”.

 

Най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова сподели: „Наистина ще бъде успех да изпълним целта си да останем в тази група на Фед Къп. Сега отборът ни е по-силен от миналата година. Играла съм само два турнира от началото на сезона и отново отпаднах във втория кръг на Откритото първенство на Австралия, явно нивото ми сега е такова. В Мелбърн шансът бе на моя страна, но ме отстрани класната Шахар Пеер, от която имам много загуби. Нямам нищо против да играя с нея и сега за Фед Къп, дори се надявам за това.  Това е шанс за реванш и мястото да я победя. Тази година може да се насоча към по-слаби турнири, където да играя при двойките и да трупам точки за ранглистата. Първо обаче трябва да си намеря постоянна партньорка. Изненадва ме, че в Австралия до ½-финалите стигнаха две китайки. Харесвам Серена Уилямс и мисля, че може да бие Енен на финала, но нищо не се знае. Ще бъде интересно. След Фед Къп ще бъде в квалификациите на Газ де Франс, след това и в Дубай. За по-нататък програмата ми не е ясна. Не мога да съм постоянно на едно ниво. Нямам проблеми. Сега съм дори извън Топ100, но искам да се върна поне в Топ 70”.

 

Дия Ефтимова пък едва ли ще участва на турнира във Франция, защото е допуснала грешка при заявката, отбелязвайки, че иска участие директно от основна схема. „Предвидила съм и участие на турнира с награден фонд от 25 хил.евро в Стокхолм”, уточни втората ни ракета.

 

 

Елица Костова разказа, че миналата година е била тежка за нея, но достигнала там, където е искала. „Ще заложа отново на надпреварите от Чалъндж сериите. Научавам много, дано постигна по-добри резултати”, сподели Елица.

 

Тази година Биляна Павлова ще има възможност да е в тима ни за Фед Къп, след като миналата година. „През 2009-та много исках да съм в състава, но документите ми се забавиха. Концентрирала съм се при двойките, но си търся постоянна партньорка. Дано имам късмет защото съм в добра форма. Дано в Лисабон покажем, че сме добър тим, а аз знам, че е така. Радвам се, че работим заедно и помагам с игра, тренировки и морално” каза Биляна.

 

По традиция отборът ни ще играе с екипировка „Лото", а официалните облекла са от „Ниа и Дорадо".