Две български тенисистки ще играят една срещу друга в последния кръг на квалификациите на турнира Алианц Къп с награден фонд 100 000 долара.

Победителката от мача в понеделник между четвъртата поставена Елица Костова и Далия Зафирова влиза в основната схема. В нея вече са Цветана Пиронкова и получилите уайлд кард Виктория Томова, Бистра Оташлийска, Таня Германлиева и Лиана Тодорова.

Жребият за основната схема се тегли в понеделник на обяд. Елица Костова победи Евгения Пашкова от Русия с 6:3, 7:5. Далия Зафирова пък отстрани седмата поставена в квалификациите Ганна Пивен от Украйна с 6:2, 6:3. Двете си осигуриха по четири точки за световната ранглиста.

В първата част Костова проби за 2:1, а след това и за 5:2. Рускинята върна единия брейк, но веднага след това 19-годишната българка приключи сета с нов пробив. Втората част също започна отлично за националката за Фед Къп. Тя поведе с 2:0, след като Пашкова направи двойна грешка при точката за пробив. Рускинята обаче го върна веднага. Стигна се до 3:5, след като Костова повика физиотерапевт на корта. В последния възможен момент българката върна пробива. След това Елица поведе с 40:15 в 12-ия гейм и реализира първия си мачбол. Зафирова имаше пълно преимущество в мача. Проблем се оказа само завършването на срещата. Националката ни успя да спечели чак при шестия си мачбол.


Резултати от II кръг квалификациите на Алианц Къп:

Натали Пикион (Франция) - 1-Кагла Буюкакчай (Турция) 5:7, 6:4, 6:2

6-Катаржина Питер (Полша) - Барбара Бонич (Сърбия) 6:3, 6:0

2-Паула Фондевила-Кастро (Испания) - Ванеса Хенке (Германия) 6:4, 6:4

8-Лора Торп (Франция) - Александра Дамаскин (Румъния) 6:1, 6:3

5-Дария Юрак (Хърватия) - Лютфия Велиева (България) 6:2, 6:2

3-Пемра Йозген (Турция) - Елена Жечева (България) 6:2, 6:2

4-Елица Костова (България) - Евгения Пашкова (Русия) 6:3, 7:5

Далия Зафирова (България) - 7-Ганна Пивен (Украйна) 6:2, 6:3