Още пет български тенисистки се класираха за осминафиналите на международния турнир по тенис за жени „Созопол Санта Марина Къп“ с награден фонд 15 000 долара, провеждащ се на кортовете на Тенис център Санта Марина в едноименния ваканционен комплекс в Созопол. 

Петя Аршинкова, Ани Вангелова, Зиновия Ванева, Денислава Глушкова и Стела Пеева спечелиха днес срещите си от първия кръг и се присъединиха във втория към Габриела Михайлова и Лия Каратанчева, които стартираха с победи вчера.

Поставената под №3 Петя Аршинкова постигна категоричен успех над рускинята Мария Даниелс Сиера с 6:1 6:2 за малко повече от час и половина игра. №7 в схемата Ани Вангелова взе лесно първия сет, но срещна големи затруднения във втория срещу 16-годишната Мирела Шкумбова за 6:0 7:6(3). Зиновия Ванева пък се нуждаеше от над два часа, за да преодолее румънката Оана Смаранда Корнеану със 7:5 6:2. 15-годишните ни надежди Денислава Глушкова и Стела Пеева, участващи с „уайлд кард“, спечелиха срещите си с еднакъв резултат 6:0 6:3, като Пеева отстрани 44-годишната Габриела Аура Зарновеану (Румъния), а Глушкова победи Елена Кралева.

Водачката в схемата Гергана Топалова допусна изненадваща загуба от рускинята Екатерина Рейнголд с 2:6 0:6 в най-бързия мач за деня. Борбата напусна и младата Никол Русева след 1:6 3:6 срещу румънката Стефана Лазар.

На двойки България със сигурност ще има представители на финала, след като в полуфинала в долната половина на схемата ще се срещнат Габриела Михайлова и Зиновия Ванева срещу Елена Кралева и Стела Пеева. Михайлова и Ванева победиха трудно Мария Даниелс Сиера (Русия) и Александра Юлия Йелен (Полша) с 6:1 4:6 10:6, а Кралева и Пеева се класираха напред без борба след отказ на съперничките им от Румъния Оана Смаранда Корнеану и Оана Гаврила. В горната половина на схемата четвъртфиналите са утре, като за тях се класираха Мирела Шкумбова и Беатрис Спасова, както и Ани Вангелова в тандем с Алина Зилич (Русия).

"Созопол Санта Марина Къп" е единственият турнир за жени в България през тази година от календара на международната федерация по тенис ITF и валиден за световната ранглиста. Той е и последното международно състезание за годината от богатия календар на Тенис център Санта Марина, който се провежда със съдействието на Община Созопол и на БФТ. 

През 2019 г. тук имаше и турнир за мъже с награден фонд 15 000 долара, турнири за юноши и девойки до 18 г. от календара на ITF и до 14 г. от календара на европейската федерация Тенис Европа, както и редица държавни турнири от календара на БФТ, от веригата „Киндер+“, множество състезания за деца и любители.

Едноименният тенис център в китното и зелено ваканционно селище „Санта Марина“ в Созопол разполага с 8 твърди корта с фантастична гледка към морето. В последните четири години в тенис курорта са проведени над 50 престижни национални и международни състезания, в които са участвали над 1000 състезатели от над 50 страни.