Огнян Илиев беше избран за капитан на националния отбор на България по тенис за мъже за купа "Дейвис".

Главният треньор на ТК "Черно море Елит" бе предложен единодушно от Треньорския съвет и утвърден от Управителния съвет на БФТ на съвместно заседание.

Той ще подпише договор за 2008 година, който ще бъде удължен с две години, ако България се върне в група 2 на зона Европа/Африка на Купа "Дейвис".

Огнян Илиев е роден на 09 септември 1954 година в Русе. Като състезател той е бил държавен шампион за юноши до 14 и до 16 г. поединично и на двойки. Завършил е НСА. Като треньор е водил национални гарнитури за юноши и девойки във всички възрастови групи и е бил капитан на женския отбор за "Фед Къп".

С отборите на "Черно море Елит" има 4 титли при жените и една при мъжете от държавни отборни първенства. През 2005 г. изведе варненския тим до титлата от европейското клубно първенство за жени във Франция, след като година по-рано бе спечелил бронзовите медали.

"Няма да скрия, че съм поласкан от доверието, което ми бе оказано единодушно. Сега е повратен момент за развитието на мъжкия ни тенис. В последните години играхме с почти несменяем състав, който постигна някои много добри резултати. Сега в отбора трябва да се вкарат млади състезатели, да се получи една симбиоза, но без това да е за сметка на резултатите", каза след избирането си Огнян Илиев.

Той ще разчита на щаб от двама треньори, които ще бъдат обявени скоро.

Българският отбор ще участва от 8 до 12 април в турнира на група 3 на зона Европа/Африка за Купа "Дейвис" в Пловдив. Останалите отбори в групата са Турция, Черна гора, Нигерия, Ботсвана, Зимбабве, Кот д'Ивоар и Мадагаскар, като първите два в крайното класиране ще се изкачат във втора група на зоната.

"В работата си като треньор винаги съм бил амбициозен и естествено не мога да имам друга цел освен първото място и връщане във втора група", каза още Огнян Илиев.