Днес тенисистите от националния ни отбор направиха последна тренировка преди началото на двубоя между България и Монако, на която Огнян Илиев, Петер Лундгрен и Димитър Господинов дадоха последни съвети на Григор Димитров, Тодор Енев, Валентин Димов и Цветан Михов.

Капитанът Огнян Илиев даде интервю, в което говори за атмосферата в отбора, за качествата на българските тенисисти и огромното им желание да играят за България.

Тодор Енев е най-опитният в нашия състав, има 25 победи за България и неведнъж е демонстрирал непримиримия си дух, за да стигне до тези победи. Мислите ли, че опита и желанието за победа ще му помогнат в мача срещу Бенжамен Балере, който е с над 500 места над Енев в АТР ранглистата?

Точно така. Тошко отдавна не играе за места. Някои хора го отписаха, гледайки неговия ранкинг. Ако се погледне броя на участия на турнири, тогава нещата стават по-ясни. Тошко е наистина може би най-борбеният състезател, най-екипният състезател. В последните години, когато играе на купа Дейвис и когато играе за България и има кауза, това за него е голям стимул и много го мотивира. Тошко утре ще се хвърли, знам че ще даде всичко от себе си, подготвен е много добре. Надявам се да покаже това, което може и тогава няма да се притеснявам от резултата.

Григор има седем победи от седем мача на сингъл за България в мачовете от купа Дейвис. Качествата му като тенисист са безспорни, но има ли необходимите качества да се превърне в един истински лидер на националния отбор?

В нашия отбор има един дух на хора, които искат да играят. И Гришата показва вече трета година, че има този дух и за него каузата България също е много важна. В Унгария миналата година за 50-55 часа той изигра 14 сета. На Гришата много му се играе за България, защото рядко е тук и изпитва удоволствие да играе пред родна публика.

Валентин Димов и Цветан Михов също са в отбора. Готови ли са да излязат на корта и да покажат най-доброто от себе си?

Абсолютно всички са готови, отбора е много добре подготвен. Сигурен съм, че ще дадат всичко от себе си, когато става въпрос за България. Готови са както физически, така и технически да влязат в битката. Имало е случаи, когато не сме били толкова подготвени, но сега сме готови.

Духът в отбора е много добър. В разширеният състав също имаше много добри отношения. Там имаше играчи като Тото Грозданов, включи се и Динко Халачев , Петър Трендафилов. Това са потенциални играчи за отбора за купа Дейвис. Когато с Митко Господинов поехме отбора заявихме, че няма запазени места и ще участват само тези, които са в най-добра форма, тези които искат да играят за България.

Хората, които обичат тениса, хората които обичат България, сега е моментът да дойдат и да станат съпричастни със своето присъствие, със своята поддръжка. По този начин при евентуална победа и те ще бъдат щастливи, че са допринесли с нещо.