Тенис легендата Мартина Навратилова беше откарана в болница, след като се отказа от изкачването на Килиманджаро. Навратилова се разболя на четвъртия ден от благотворителния поход, който предприе в танзанийския масив и получи първа помощ от спътниците си в прехода, преди да бъде откарана в болница в Найроби, като мярка за сигурност.

Родената в Чехия тенисистка водеше тим от 27 катерачи по планинския масив в помощ на фондация " Laureus Sport For Good", преди да се появят усложнения.

Първоначалните изследвания показват, че 54-годишната спортистка страда от белодробен оток, заради голямата надморска височина, което е тежка форма на височинна болест, където се натрупва течност в белите дробове.

Д-р Дейвид Силвърщайн, консултант по кардиология и вътрешни болести в болница в Найроби, заяви: “По принцип това е течност в белите дробове, свързани с голямата надморска височина. Опасно е, когато някой е на висока надморска височина, но заради бързото сваляне, възстановяването е бързо. Мартина е добре и няма да има никакви проблеми. Лечението е да се премахне течността с диоретици и да се адаптирът пациента с кислород. Тя ще прекара няколко дни в болницата. Няма да има последици за здравето й и Мартина съвсем скоро ще е в пълна форма. Това състояние на Мартина не е отражение на нейното здраве или форма. Това се среща при някои хора при намаляване на кислорода", допълни лекарят.

От болницата Навратилова пък заяви: “Разочарована съм, че не можах да завърша това невероятно пътуване. Това е нещо, което от дълго време искам да направя, но явно не е писано. Така се радвам, че тръгнахме. Сега ще гледам и ще чакам новини от изкачването, когато те достигнат върха. Аз не успях, но мисля, че е голям успех, тъй като набрахме средства и информирахме за дейността на Laureus".