Австрия остава участник в отборния турнир по тенис ATP Cup, въпреки отказването заради контузия на първата ракета на страната Доминик Тийм.

Организаторите на надпреварата на твърди кортове от 1 до 9 януари в Синди обявиха, че в отсъствието на 15-ия в класацията на ATP Тийм австрийският състав ще бъде воден от 119-ия в света Денис Новак, а в тима са още 291-ия в ранглистата на сингъл Лукас Мийдлер и специалистите на двойки Оливер Марах и Филип Освалд.

България е първа резерва в турнира и имаше надежди, че след отпадането на Тийм ще замени Австрия в група „Б“ на надпреварата, в която са още Русия, Италия и домакинът Австралия, тъй като първата ракета на „трикольорите“ Григор Димитров, 28-и в света, е доста по-напред в световната ранглиста от Новак.

Причината за това България да не участва на турнира са нови разпоредби на ATP. Една от тях гласи, че, ако втората ракета на дадена страна е в първите 250 на световната ранглиста, то тя ще запази позицията си. Така класирането на Новак остава достатъчно да запази Австрия в състезанието, макар че както той, така и Лукас Мидлер (№291) са със значително по-лош ранкинг спрямо Димитров и Кузманов.   

Така единственият шанс на България да намери място в турнира е евентуално отказване на Стефанос  Циципас или Николоз Басилашвили, тъй като вторите ракети на Гърция и на Грузия са извън първите 250 на света.