Най-добрият български тенисист Григор Димитров претърпя ново поражение в ранна фаза, след като отпадна още в първия кръг на тенис турнира на трева в Щутгарт. Димитров отстъпи с 0:2 сета /4:6, 2:6/ от Хуан Мартин дел Потро. Така първата ни ракета при мъжете напуска състезатели, тъй като заедно с Маркос Багдатис претърпяха поражение и на двойки.

Григор Димитров започна добре срещата, но при 4:4 в първия сет допусна пробив и даде възможност на Дел Потро да спечели частта с 6:4.

Вторият сет бе трагичен за българина, който позволи два поредни пробива и серия от 4 гейма за съперника. Аржентинецът поведе убедително с 5:1 и нямаше проблеми да затвори втората част с 6:4, печелейки двубоя с 2:0 сета.


Развитието на мача по геймове:

Григор Димитров стартира с успешен сервис-гейм, а Дел Потро изравни за 1:1. Последва по-оспорван трети гейм, в който Гришо успя да спечели подаването си и дръпна с 2:1.

Съперниците продължиха да вземат своите сервис-геймове до 4:3 в полза на българина.

При 4:4, Григор изпита трудности да спечели подаването си и Дел Потро стигна до точка за пробив. Първата ни ракета се справи с опасността, но направи двойна грешка и даде втори шанс на Дел Потро да го пробие, който аржентинецът осъществи и поведе с 5:4. 

Хуан Мартин дел Потро сервира за сета, като Григор успя да отрази три сетбола за противника си, но при четвъртата си възможност аржентинецът затвори сета за 1:0 в негова полза.

Вторият сет започна злощастно за Гришо, който допусна пробив, а Дел Потро го затвърди, печелейки подаването си за 2:0. Нов колеблив гейм и три точки за пробив за аржентинеца му дадоха шанс за по-внушителен аванс. Първата ни ракета обаче спаси две от точките, но третата бе успешна за Хуан Мартин дел Потро и той дръпна с 3:0.

Вторият сет върви към разгром за Григор, който допусна втори пореден пробив и вече губи с 0:4. В следващия гейм Димитров изоставаше с 0:40 при свой сервис, но запази самообладание и успя да обърне резултата и да спечели първи гейм в сета за 1:4.

Хуан Мартин дел Потро обаче бе категоричен при подаването си за 5:1, а Григор взе още един гейм за 5:2, но в крайна сметка аржентинецът без проблем затвори втория сет с 6:2, а с това и мача с 2:0 сета.


Хуан Мартин дел Потро участва в надпреварата с "уайлд кард", тъй като в последните месеци се възстановяваше от контузия. Във втория кръг в Щутгарт аржентинецът ще играе с Джон Милман (Австралия).