Най-добрият български тенисист Григор Димитров преустанови участието си на АТП 500 в Ротердам на осминафиналите след поражение в два сета от Феликс Оже-Алиасим (4:6, 2:6) за малко под час и двайсет минути игра в зала „Ахой”. Въпреки чистата загуба за родния тенисист, той показа добра игра срещу 18-годишния канадец, но поставеният под №21 Алиасим изигра превъзходен мач в нидерландския град и в крайна сметка заслужи продължаването си напред на турнира, провеждащ се в зала.

В първия сет Алиасим проби при 2:3, но при последвалия си сервис-гейм канадецът допусна бърз рибрейк и Гришо се върна в мача. Всичко вървеше добре за българина, но при следващия негов сервис-гейм той допусна втори пробив, който спомогна на Оже-Алиасим да продължи уверено частта и да вземе първия сет.

Втората част пък премина изцяло по исканото от Оже-Алиасим, който в третия гейм проби сервиса на българина. Димитров имаше няколко шанса да върне пробива на опонента, но вместо това тъмнокожият Оже-Алиасим реализира втори пробив за 5:2 и с категоричен сервис гейм приключи мача.

Така, Алиасим вече очаква на 1/4-финалите триумфиралия между Алиаш Бедене и Стефанос Циципас, които играят на 13-и февруари.

Тук следихте мача с нас: 


Сет 2:

2:6 Сет и мач! Категоричен гейм за Оже-Алиасим - гейм, сет и мач.

2:5 Пробив! Бездушието в играта на Григор възцари максимално, след като Оже-Алиасим го притисна максимално и канадецът получи три брейкбола, като още с първия се справи.

2:4 Григор за съжаление не успя да върна пробива срещу Оже-Алиасим, като две последователни грешки доведоха до четвъртия спечелен гейм за канадеца във втория сет.

2:3 Григор трябваше да рискува в края на петия гейм, след като Оже-Алиасим стигна до равенство и с мощен форхенд по правата стигна до предимство. При последвалото разиграване мрежата спря Гришо и топката отиде аут - пак 40:40. В крайна сметка Гришо взе подаването си и запази интригата в мача.

1:3 На бърза ръка Оже-Алиасим взе две точки превес, но бекхенд по правата обърка канадеца и Григор спря серията на опонента. Прекрасно разиграване, а Григор отлично използва подсичащ удар, за да разбие ритъма на Оже-Алиасим и обърна развоя. При шанса си за пробив Григор прехвърли съперника, но топката спря зад основната линия и резултатът бе равен - 40:40. Добър плосък-ретур от бекхенд даде на Григор продължи гейма, но ефективният форхенд на Алиасим му донесе нов шанс за затваряне на частта и с борба в последвалото разиграване той затвърди пробива си.

1:2 Пробив! За пореден път в мача Григор изигра всичко, както трябва, но в крайна сметка загуби важно разиграване при 30:30. Тогава нашият спортист от мрежата запрати топката аут, но бърза топка в краката на Оже-Алиасим доведе до грешка на канадеца и равенство в гейма. Елемнтът на късмет спомогна на Оже-Алиасим да вземе пробив рано-рано във втората част.

1:1 На дваж пъти бекхендите на Григор се спираха в мрежата в хода на втория гейм на втория сет, след като Оже-Алиасим предлагаше удари с много топ-спин и това доведе до изравняване на геймовете.

1:0 Григор отново започна с колеблив първи начален удар, но дори спечеления зрелищен дуел на мрежата от страна на канадеца не повлия на българина, който си осигури два геймбола. Форхендът на Оже-Алиасим работеше на много високо ниво през целия мач и той отново го показа, но геймът приключи с гейм на 30 за Димитров.

Сет 1:

4:6 Сет! Първият сервис на Оже-Алиасим бе по диагонала и той стана успешен. Григор игра агресивно по правата, което принуди съперника да сбърка. Българинът прати топка аут със сантиметър, което пак даде аванс на Оже-Алиасим, за да последва бърз първи сервис от канадеца, а Григор отпрати топката в мрежата - два сетбола. Още първият бе успешен и сетът е за канадеца.

4:5 Деветият гейм позволи на Гришо да се освободи след пробива, който допусна и с гневен смаш затвори частта.

3:5 За пореден път Оже-Алиасим стартира с грешка при първия си сервис след брейк, но с комбинация от средата на корта той изравни резултата. Сервис в тялото на Григор донесе аванс на канадеца, а с пореден сервис по правата Алиасим стигна до два шанса за затвърждаване на пробива. Още един сервис в тялото не позволи на Гришо да изиграе чисто ретура и геймът бе за него.

3:4 Пробив! С два мощни сервиса Григор Димитров успя да неутрализира преднината на Оже-Алиасим, но грешка от форхенд при основната линия изравни резултата - 30:30. Гришо можеше да затвори гейма, но с перфектно изиграване от канадеца, то Гришо не успя да се справи с воле в близост до мрежата и равенство - 40:40. Много странна грешка на Григор даде превес на кандеца, който запращаше топка аут, но Григор реши да отиграе, след което прати топката в мрежата си и шанс за пробив. Ретурът на Оже-Алиасим пък попадна на линията, и макар погледът към "ястребовото око" станахме свидетели на трети пореден пробив.

3:3 Пробив! Първата точка при сервиса на Оже-Алиасим стартира с комична негова грешка от воле на мрежата, след което последва и двойна грешка. Оже-Алиасим отправи добър сервис-слайс по диагонала за 15:30, но Григор умело успя да използва сечен бекхенд и принуди Оже-Алиасим да рискува, за да може канадецът да отпрати топката с форхенд далеч аут - два шанс за рибрейк. Григор се опита да обърне по правата, но в сетния миг прецени да играе по диагонала и това донесе точка на съперника 30:40. Страхотно изпълнение на Григор привика Оже-Алиасим на мрежата, а канадецът обърка волета и пробивът бе върнат.

2:3 Пробив! Страхотни разигравания и движение по корта, то Оже-Алиасим стигна до два брейкбола. Григор се справи с единия сервирайки повече от солидно, но рисков бекхенд-аут донесе първия пробив в мача - на сметката на Оже-Алиасим.

2:2 Вторият гейм на сервис на канадеца отново видя солиден начален удар от Оже-Алиасим, след като тъмнокожият тенисист бе много агресивен още с първия си удар, докато Григор трудно успяваше да разгадае идеята на съперника. С опит да "вземе" рано топката последва ретур-аут и геймът отиде на сметката на Оже-Алиасим.

2:1 Комфортен сервис-гейм за Гришо в третата част и след помощта на "ястеребовото око", то родният тенисист отново взе превес срещу Оже-Алиасим.

1:1 Канадецът със стабилна игра не остави шансове на своя сервис-гейм на родния тенисист, като зрелищни комбинация свършваха в негова полза. 

1:0 - Българинът спечели жребия и избра да сервира, но с две грешки Оже-Алиасим взе преднина. Първият сервис не влизаше, но все пак форхенд-аут на канадеца направи резултата 15:30 и със солидна игра изравни резултата, притискайки опонента. Феноменално воле в близост до мрежата сложи край на спора в първия гейм.