Министърът на младежта и спорта Красен Кралев се срещна с президента на Международната тенис федерация (ITF) Дейвид Хагърти, който е в София за участие в Световната треньорска конференция на ITF, която се провежда от днес до 14 октомври.

„Домакинството на тази конференция е много важно за нас и аз съм убеден, че Българската федерация ще се справи отлично с нейната организация. Обръщаме сериозно внимание на детско-юношеския тенис, поради което създадохме и програмата „Тенисът-спорт за всички“. Около 20% от децата, запознали се с този спорт чрез програмата, продължават да се занимават с тенис. За да ги запазим и развием като професионалисти обаче от огромно значение е работата на треньорите. И аз вярвам, че присъствието на Световната треньорска конференция ще бъде много полезно за нашите специалисти“, заяви Красен Кралев.

Дейвид Хагърти бе придружен от изпълнителния директор на Професионалния регистър на тенис треньорите Дан Санторум. На срещата присъстваха още президентът на Българската федерация по тенис Стефан Цветков, вицепрезидентите Рангел Марков и Огнян Илиев, генералният секретар Катерина Генова и тенис-мениджърът Фабио Дела Вида. 

източник: ММС - Пресцентър

Министър Кралев и гостите си размениха почетни плакети и подчертаха доброто сътрудничество между ММС, Международната и Българската тенис федерации.

Световната треньорска конференция на ITF се провежда на всеки две години и е част от образователната програма за треньорите. Събитието ще се проведе в рамките на 4 дни и ще доведе експерти в областта на треньорството и в представянето на играчите както и в спортната наука. Също така ще покаже практически постижения в тениса чрез различни презентации.

Конференцията ще събере над 650 треньори и експерти от близо 90 страни.

Лектори за тази година, освен Дейвид Хагърти са директорът на направление професионален тенис към Английската тенис федерация Луис Кайер, директорът развитие и иновации в тениса в Австралийската тенис федерация Мачар Рийд, един от най-прогресивните експерти в тенис науката с рекорден брой статии и статистики Брус Елиът, Мери Пиърс - достигнала до №3 в света и носителка на две титли от Големия шлем, бившата №3 в света на двойки Елена Лиховцева и достигналата до №4 в света българка Магдалена Малеева.

На 9-ти и 10-ти в София се проведе и Европейската конференция за треньорско обучение.