Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри Европейската зимна отборна купа по тенис на корт за юноши до 16 г., която се провежда във Варна.

„Тенисът е един от най-бързо развиващите се спортове в България, който набира огромна популярност заради успехите ни във всички възрастови групи и за нас е огромна чест да бъдем домакин на този турнир. Пожелавам Ви успешно състезание. Нека двата най-добри отбора между Вас победят. Знам, че сте с изравнени възможности, но тенисът е един от спортовете, в които има изключителен феърплей, така че нека най-добрите от Вас продължат!“, заяви министър Кралев по време на официалното откриване на мачовете от група „А". Срещите се провеждат в зала „Владислав“ на спортен комплекс „Черно море“, която бе реновирана със средства на ММС.

На събитието присъстваха още Кристиан Димитров – директор Дирекция „Спорт“ на община Варна, Бончо Бонев – изпълнителен директор на сдружение на спортни клубове „Черно море“ и Огнян Илиев – вицепрезидент на Българска федерация по тенис, домакин на турнира.

Отборът на България е в състав: Пьотр Нестеров (TK "Черно море Елит", гр.Варна), Иван Пенев (TK "Локо 98", гр.Пловдив), Владимир Попов (TK "Стоянстрой", гр.Пловдив). Капитан на нашите момчета е Кристиян Илиев.

Общо 7 отбора участват на състезанието във Варна. На кортовете в зала „Владислав" освен България ще играят още отборите на Великобритания, Черна гора, Сърбия, Словакия, Испания и Турция,  като първите два ще се класират за следващия етап, който е след 10 дни във Франция.

Най-голямата звезда в момента в света на тениса до 16 г. Пьотр Нестеров определи като най-големи конкуренти отборите на Испания, Сърбия и Великобритания.

През тази година на него му предстоят турнири от календара на ITF до 18 г. , а голямата цел на Нестеров е да влезе в топ 100.

„За мен е чест да представям България на толкова престижно състезание. Сега играем със Словакия и евентуално ако спечелим, ще играем с Испания или Англия за класиране на финали, така че това ще бъде доста труден мач, но се надяваме, че ще се класираме и ще продължим напред“, споделя той.

Втората ракета на българския тим Иван Пенев получи контузия по време на тренировка преди турнира и няма да може да играе на четвъртфиналите.

„Надявам се нашата резерва Владимир Попов да успее да се справи със задачата днес и да продължим към полуфиналите, където най-вероятно аз ще мога да играя”, каза 15-годишният тенисист.

Мачовете се провеждат от 1-ви до 3-ти февруари  със съдействието Община Варна, Българска Федерация по Тенис и TK "Черно море Елит".