Големият победител на Sofia Masters 1000 се казва Марк Хаджижеков. 22-годишният Марк срази в три сета 6:4, 4:6, 10:4 Светослав Стоичков и спечели първата си Мастърс титла от сериите на ITL, като това е най-ценният трофей в неговата колекция. Успехът на Хаджижеков далеч не дойде лесно. Той започна уверено първия сет и контролираше събитията на кортовете на БНТЦ, достигайки до два бързи пробива. В края на първата част Стоичков започна да играе по-агресивно и върна един от пробивите, но силите му в тази част стигнаха за това.

Втората част започна по сходен начин, а Марк постепенно продължаваше да налага темпото си и дръпна с 4:0. Всички зрители към този момент смятаха вече, че развоят на срещата е близо, след като Светослав Стоичков играеше трети пореден тежък мач, но в петия гейм перничанинът осъзна, че титлата му се изплъзва без да се противопостави и сякаш тогава пречупи ритъма на Хаджижеков. Стоичков покачи качеството си на форхенди, които замениха слайсовете от бекхенд и разнообрази играта си.

Това повлия негативно на неговия опонент, а уинърите пред Стоичков започваха да се труапт един след друг. Хората по трибуните също виждаха промяната в играта на Светослав и това му донесе допълнителен стимул. Уверенооста у Марк пък спадна и той започна все по-често да бърка под диктовката на играта на Стоичков. Така той обърна развоя във втория сет, като взе шест поредни гейма, което вдигна на крака присъстващите зрители по трибуните на Националния тенис център.Освен заради обрата във втората част, зрителите често бяха на крака да аплодират невероятните отигравания от страна и на двамата. 

Това даде повод на главния съдия на срещата Елена Андонова да се намесва и да укротява по-емоционалните фенове. 

След почивката Марк успя да се стабилизира играта си в шампионския тайбрек и възвърна увереността си. За това допринесоха и грубите грешки, които допусна Стоичков още в самото начало на решителната част. Умората отново взе превес и пълният обрат в срещата бе все по-далеч за Светослав. Въпреки това феновете до последно го подкрепяха и вярваха в крайния успех, което бе напълно възможно след силното му представяне във втория сет.

В шампионаския тайбрек нямаше време за това, а и Марк не допусна нов спад и напълно заслужено спечели своята първа Мастърс титла след 10:4 в решителния тайбрек.

„Благодаря на всички, независимо кого от двамата подкрепяха. Усещането да играеш пред толкова много зрители е невероятно. Започвам с благодарности към хората от моя екип – моите родители и приятели, който бяха с мен тази вечер и ме подкрепяха от трибуните. Това беше едно от най-ценните постижения в моята кариера. Ключово беше да вярвам в собствените си сили. Това е сбъдването на една мечта”, сподели Хаджижеков.

По време на церемонията по награждаване мениджъра на Интерактив тенис не скри задоволството си от показаното на корта и сподели, че това е един от най-вълнуващите финали в историята на ITL.

„Искам да изкажа своето възхищение от показаното от финалистите. Тази вечер беше наистина феноменална и за двамата, а атмосферата и емоциите по време на финала няма как да се опишат. Едва ли има зрител на трибуните, който да е останал разочарован от този спектакъл, който двамата ни изнесоха. Вашата подкрепа допринесе драмата да е пълна и до последната точка. Разбира се, поздравявам Марк за първата Мастърс титла, защото знам колко е важен този трофей за него, а и за всеки любител на играта. Този Мастърс определено беше един от най-силните до този момент и допълнително вдига своята тежест. Благодаря на любезните домакини от Националния тенис център, без помощта, на които този турнир нямаше как да се осъществи. Благодаря на всички наши партньори помогнали в провеждането на това събитие и разбира се на всички участници в този Мастърс.“  - сподели Цанков.

Освен 1000 точки за официалното класиране победителят спечели ваучери и предметни награди на стойност 1000лв, а неговият подгласник 600 точки и награди за над 500лв. 

Със спечелените точки Марк се изкачва на пета позиция с 1540т, точно след Стоичков - 1600т, като водач в ранглистата става Саркис Харалампиев с 1820т, следван от Мартин Дамянов 1775 и Иво Боджаков 1650т. Шести в ранглистата остава полякът Матеуш Ейсмот 1540т. Това са и първите сигурни участници на ITL Finals 2022. 

еоретични шансове за класиране за някое от последните две места даващи право на участие имат последните играчите до 13то място в класирането. До финалния Мастърс остават два турнира от сериите ITL Challenger 125 и един ITL Night Tour