Димитър Кузманов запази живи надеждите на националния отбор на България за победа при гостуването на Латвия от първи кръг на втора Евро-африканска зона в Купа "Дейвис", след като в изключително драматичесн двубой успя да преодолее съпротивата на Янис Поджус с 6-4 3-6 6-3 1-6 12-10 след близо 5 часа изключително здрава битка. По този начин пловдивчанинът изравни резултата за 1-1, след като по-рано днес Александър Лазов отстъпи в три сета на Мартинс Поджус.

Кузманов трябваше да отразява шанс за пробив още в първото си подаване, след като допусна двойна грешка, но все пак съумя да задържи сервис гейма си, а малко по-късно самият той имаше брейкбол, който обаче не успя да реализира. В крайна сметка се стигна до 4-4, когато печеливша къса топка донесе нова възможност пред Мико, който този път не сгреши и затвори откриващата част след 52 минути игра.

Българинът имаше брейкбол и на старта на втория сет, но не успя да възползва от шанса си, малко по-късно допусна пробив и набързо изостана с 1-4. Подзуш дори достигна до няколко възможности за още един пробив, които Мико все пак съумя да неутрализира, но до края на сета така и не навакса пробива си пасив, а латвиецът изравни резултата в отделните части.

В третия сет ролите отново се размениха, като този път Кузманов отрази брейкбол в първия гейм, след което се възползва от собствения си шанс и си осигури предимство от 4-1. Малко по-късно се стигна до маратонски гейм, в който Подзуш имаше шанс да върне пробива, но Мико не позволи това да се случи. Българинът бе напът да сложи край на сета още в осмия гейм, когато достигна до сетбол, но в крайна сметка го направи на собствен сервис гейм по-късно и поведе с 2-1 сета.

И когато по всичко изглеждаше, че Кузманов отново е поел контрола над срещата, той допусна сериозен спад в четвъртата част, в която успя да вземе всичко на всичко само един гейм. Така победителят трябваше да се определи в решаващ пет сет, в който българинът отново повиши нивото си и след ранен пробив набързо поведе с 4-1, Малко по-късно обаче се стигна до брейкбол, при който ударът на латвиеца излезе в аут, но топката бе зачетена за добра и за съжаление рибрейкът бе факт.

Последваха няколко бързи гейма за сервиращите, за да се стигне до 6-6, когато дойде ред на маратонски гейм, в след няколко отлични отигравания латвиецът съумя да достигне до серия от дюсове, но не и до шанс за пробив. Още в следващия гейм Кузманов бе този, който притисна съперника си, като дори имаше и два мачбола, но този път бе ред на Поджус да се измъкне.

При 10-9 българинът получи още три шанса да затвори мача в своя полза, но латвиецът отново намери начин да се измъкне от завързаната ситуация. В крайна сметка се стигна до 11-10, когато три грешки на Поджус означаваха нови три мачпойнта за българина, който при третия си шанс не сгреши и извоюва крайната победа в този петсетов трилър.

В събота ще се изиграе двубоят на двойки между България и Латвия, в който според предварителните заявки Тихомир Грозданов и Илия Кушев ще се изправят срещу Артур Лаздинш и Рудолф Мендиш. Все пак капитаните на двата отбора имат възможност да направят промени преди срещата, която ще започне от 14:00 ч. българско време.

Материал на tenniskafe.com