Националните състезатели за Купа „Дейвис” Александър Лазов и Тихомир Грозданов, както и Петър Трендафилов се класираха за четвъртфиналите на международния турнир на ITF за мъже Carlsberg Cup, който се провежда в София на кортовете на Българския национален тенис център и е с награден фонд 10 000 долара.

Шестият поставен Лазов надделя над испанеца Марио Вилея Мартинес със 7:5, 6:2. Държавният шампион взе първия сет с решителен пробив в 11-ия гейм. В началото на втората част левичарят от Пазарджик направи брейк за 2:1, а след това удържа подаването си, което пречупи окончателно съперника на Лазов.

Лазов, Грозданов и Трендафилов на четвъртфинал на Carlsberg Cup в София

Грозданов се разправи с Лоран Локоли от Франция с 6:3, 6:1, като нито за момент не даде инициативата на снажния си съперник. На четвъртфинал варненецът очаква Анджей Капас, който отстрани водача в схемата Марк Хинер.

Тръгналият от квалификациите Трендафилов се наложи над втория поставен Хенри Лааксонен от Швейцария с 6:2, 3:6, 6:4. В решителния трети сет българинът допусна ранен пробив, а след това в третия гейм спаси точки за 0:3. Хасковлията се мобилизира и върна брейка. В заключителния десети гейм доскорошният национал отново проби и така се класира на четвъртфинал.

Лазов, Грозданов и Трендафилов на четвъртфинал на Carlsberg Cup в София

Там го очаква „щастливият губещ” Онджей Вацулик от Чехия. Трендафилов вече си осигури 4 точки за световната ранглиста и 292 долара от наградния фонд. По-късно днес Петър и партньорът му Динко Халачев играят полуфинал на двойки срещу същия този Вацулик и сънародникът му Отакар Лучак.

Валентин Димов беше много близо до успеха, но в крайна сметка отстъпи на четвъртия поставен Гжегож Панфил от Полша със 7:6(5), 3:6, 4:6. В първия сет полякът поведе с пробив, но националът Димов го върна за 5:5. В тайбрека българинът поведе с 6:3 точки и реализира третия сетбол. Във втората част един пробив донесе успеха на поляка. В решителния сет Димов поведе с 3:0, но съперникът му успя да постигне обрат и да спечели.

Резултати от 1/8-финалите на Carlsberg Cup

Петър Трендафилов – (2) Хенри Лааксонен (Швейц) 6:2, 3:6, 6:4

Тихомир Грозданов – Лоран Локоли (Фр) 6:3, 6:1

(6) Александър Лазов – Марио Вивея Мартинес (Исп) 7:5, 6:2

Валентин Димов – (4) Гжегож Панфил (Пол) 7:6(5), 3:6, 4:6

Онджей Вацулик (Чех) – Евгени Карловски (Рус) 6:3, 6:1

Анджей Капас (Пол) – (1) Марк Хинер (Исп) 3:6, 7:6(5), 6:2

Кристиян Месарош (Хърв) – Матю Шорт (Вбр) 6:0, 6:1.