Двукратната шампионка на Уимбълдън Петра Квитова заяви, че е била разочарована да разбере за отмяната на любимия й турнир Уимбълдън заради пандемията от коронавирус.

„От всички турнири, които бяха отменени, новината относно Уимбълдън ме натъжи най-много. Не казвам, че плаках, когато научих, но определено бях разочарована онзи ден. Предполагам, че причината е ясна“, сподели 30-годишната чехкиня, спечелила Ол Ингланд Клъб през 2011 и 2014 и действаща номер 12 в света, за АФП. Квитова участва в изцяло чешки турнир в Прага, където осем мъже и осем жени се състезават при закрити врати и под стриктни мерки, за да предотвратят разпространението на новия вирус.

Хигиената е ключова в събитието, в което никой няма да дава кърпи на играчите – самите тенисисти са задължени да носят маски по време на пресконференциите си. Подавачите на топки сред момчетата и момичетата носят ръкавици, въпреки че играчите споделят комплект топки. Вместо да се ръкостискат на мрежата в края на всеки мач, тенисистите се потупват с ракетите, за да избегнат евентуално заразяване. Организаторите на Уимбълдън отмениха турнира от Големия шлем, насрочен за началото на юли, на 1 април за първи път в мирно време.

„Ще ми липсва атмосферата на турнира, разбира се, освен опитът и спомените от миналата година“, каза сънародничката на Квитова – Барбора Стрицова, която достигна до полуфиналите на сингъл и спечели надпреварата на двойки в тандем с тайванката Су Вей Хсие през 2019. „Винаги обичам да се връщам на Уимбълдън, защото когато съм там чувството е специално. За мен това е най-важният и велик турнир. Когато настъпи моментът, ще бъде тъжно за мен, но така стоят нещата и не може да променим нищо по отношение на това“, добави още 34-годишната тенисистка.

Каролина Мухова, 23-годишната световна номер 26, достигна до четвъртфиналите на Уимбълдън миналата година – година, в която тя се изкачи от 145-о до 21-о място в световната ранглиста при жените. „Смятам, че Уимбълдън е най-великият турнир, така че определено ще ми липсва. Постигнах най-добрия си резултат в турнир от Шлема именно там миналата година, така че беше специално, и очаквах с нетърпение сезона на трева –това е специфично време от годината и се наслаждавах на играта си там. Но не става въпрос само за Уимбълдън, останалите надпревари от Големия шлем са също под въпрос и всички знаем, че шансовете те да се проведат са минимални“, сподели тя за АФП.