Ивайло Трайков ще стане първа ракета на България в световната ранглиста по тенис, която ще бъде обявена утре, изчисли БТА. 29-годишният Трайков, който по-рано през седмицата премина през квалификациите и достигна до втория кръг на силния турнир от сериите "Чалънджър" в Атина с награден фонд 42 500 евро, ще събере 64 точки и ще се изкачи с над 30 места в класацията на АТП до около 450-ата позиция в света. Софиянецът ще изпревари Тодор Енев като най-предно класиран български тенисист.

В челото промени няма да настъпят. Номер 1 остава Роджър Федерер (Швейцария), пред Рафаел Надал (Испания) и Новак Джокович (Сърбия).

При жените първата ракета на страната Цветана Пиронкова ще се изкачи с едно място и от утре ще бъде 69-а в ранглистата на УТА. 20-годишната Пиронкова игра във втория кръг на турнира в Ещорил тази седмица и събира актив от 463 точки.

Начело в класацията ще остане Жустин Енен (Белгия) с 6105 точки. Втора ще бъде Ана Иванович (Сърбия) с 4157 точки, а на трето място ще се изкачи рускинята Мария Шарапова с 3986 точки, която изпреварва с 81 точки сънародничката си Светлана Кузнецова.