Силвия Солер-Еспиноса от Испания се класира на финала на тенис турнира “Алианц къп” в София, който е с награен фонд 100 000 долара. Шестата поставена се наложи след два часа и половина игра над номер седем Александра Каданцу от Румъния с 4:6, 6:4, 6:2. Миналата година Солер-Еспиноса игра пак на кортовете на ТК “Левски” и отпадна на осминафиналите.

Двете тенисистки направиха качествен двубой като истински специалистки на клей. Испанката проби за 3:2 и после затвърди. От този момент Каданцу заигра по-агресивно и по-точно и спечели следващите четири гейма, а с това и сета след 55 минути игра.

Достигналата до трети кръг на US Open Солер-Еспиноса проби за 2:1 гейма. 21-годишната румънка върна брейка при 3:3. Последва нова размяна на пробиви. Тенисистката от Елче пак излезе напред при 5:4 и след това сервира успешно за изравняването на сетовете.

Испанката, която е 110-а в света, доминираше в заключителната част и поведе с 4:1 с два пробива. След това Каданцу повика физиотерапевт на корта заради проблеми с дясното стъпало. При 1:5 румънката сервира успешно за оставане в мача. После Силвия Солер-Еспиноса застана на началния удар и приключи двубоя с ас.

Съперничката на финала на испанката ще бъде определена в срещата между втората в схемата Матилд Йохансон (Франция) и петата поставена Ромина Опранди (Италия).

Шампионката в турнира ще получи 140 точки за световната ранглиста и 15 200 долара. Финалистката в събота ще вземе 100 точки и чек за 8107 долара преди облагането на сумата с данък.