Хюлия Велиева стана за първи път в кариерата си шампионка на България по тенис. Поставената под номер 2 Велиева победи на финала водачката в схемата Таня Германиева в драматичен мач с 6:2, 4:6, 7:6(4) след 3:10 часа игра.

Германлиева пропусна три мачбола в 12-ия гейм на третия и за втора поредна година загуби на финала. Двубоят започна отлично за Велиева, която поведе с 4:0 и без особени проблеми си осигури първия сет. Германлиева допусна изключително много непредизвикани грешки, особено от бекхенд, което се оказа фатално.

Във втората част тя отново поведе с пробив, но след 3:2 и 30:0 при собствен сервис допусна обрат. Германлиева подобри играта си и при 5:3 сервираше за сета, но се провали. Тя все пак спечели следващия гейм при подаване на съперничката си и изравни резултата.

В началото на третия сет Германлиева поведе с 2:0. Последваха серия от пробиви, а при 5:4 Велиева сервираше за мача, но не успя. При 6:5 Германлиева пък получи три възможности за спечелване на срещата, но ги пропусна.

В тайбрека Велиева контролираше събитията на корта. Тя взе три поредни точки и дръпна с 6:3, след което затвори мача с втория си мачбол след поредната непредизвикана грешка на Германлиева.

"Мачът беше изключително тежък и ми струваше много усилия. Много съм уморена. В един момент се чудих дали ще издържа. В края имах късмет при някои разигравания. Силният форхенд ми помогна във важните точки", заяви Велиева пред БТА.

Тя заработи 1600 лева за успеха, а за Германлиева останаха 1100 лева. Финалистките бяха наградени от президента на БФТенис Стефан Цветков.