Най-добрият български тенисист Григор Димитров загуби в решаващия втори кръг на квалификациите при дебюта си на турнира на червени кортове от сериите Мастърс в Монте Карло (Монако) с награден фонд 2,4 милиона евро.

Номер 9 Димитров наниза 7 аса, но претърпя поражение от втория поставен Михаил Кукушкин (Казахстан) с 4:6, 5:7 за 93 минути и не успя да си осигури място в основната схема.

Това беше втори мач за деня за двамата тенисисти. Българинът по-рано в неделя победи участващия с уайлд кард представител на домакините Тома Друе с 6:1, 6:3, докато Кукушкин се наложи над Арно Клеман (Франция) с 6:2, 6:2.

20-годишният българин допусна пробив в петия гейм, който се оказа фатален за изхода на първия сет. Втората част вървеше равностойно, като при 5:4 и сервис на натурализирания руснак Димитров пропиля четири сетбола. Веднага след това българинът допусна пробив и 70-ият в света Кукушкин сервираше за мача. Той успя да се измъкне от 30:40 и с три поредни точки и да затвори срещата в своя полза.

Така Кукушкин взе реванш за загубата си от 87-ия в класацията на АТП Димитров с 2:6, 2:6 на турнира от сериите Мастърс в Маями през миналия месец.

Григор Димитров все пак заработи 16 точки за класацията на АТП и 1965 евро, като може да се надява само на отказване на някой от тенисистите от основната схема, за да продължи участието си в Монте Карло евентуално като „щастлив губещ“ от квалификациите.