Първата ракета на България Григор Димитров ще доведе за първи път в България треньора си Петер Лундгрен и мениджърката си. Това ще се случи по време силния турнир „Загорка Къп” на ТК Левски от 18 до 26 април. Това сподели пред Гонг генералният секретар на ТК Левски Димитър Войнов.

Гришо получи уайлд кард за основната схема на турнира на червени кортове от сериите „Чалънджър” с награден фонд 85 000 евро. Победителят ще получи 90 точки за ранглистата на АТП и 12 259 едро.

Заради очаквания интерес и към таланта от Хасково се строи и допълнителна трибуна за около 1500 души в Борисовата градина. Първият му мач ще бъде на 21 април – вторник.

До момента са заявени доста известни имена и от Топ 100 на мъжкия тенис, които ще играят в кортовете на Левски – полуфиналистът от "Ролан Гарос" през 1999 г. Доминик Хърбати (Словакия), Бьорн Фау (Германия, 80-и в света), Денис Гремелмайер (Германия, 88), Маркуш Даниел (Бразилия, 93), Стийв Дарси (Белгия, 99) и бившият номер 33 в света Флориан Майер.

Организаторите на „Загорка Къп” в момента наемат двойно по-голям екип заради класата на надпреварата. Хостеси ще отговарят за всички тенисисти от кацането до излитането им от София. При желание на Хърбати и компания, те ще бъдат готови да ги заведат на футболен мач, театър, опера, кино, музикален концерт и друго събитие в столицата.

Феновете ще влизат на кортовете с билети, а в сряда – 22 април е предвиден и бенефис на дългогодишният национал и сега вече треньор Илия Кушев.

Ето какво още каза пред Гонг Димитър Войнов:

„Това е турнирът с най-голям награден фонд, който ще се направи за първи път в България. Готови сме да предоставим най-добрите условия на Григор Димитров. В основната схема има доста добри играчи. Дано наблюдаваме качествен тенис. И квалификациите на 18 и 19 април няма да отстъпват по качество на основната схема по качество на играчи, а и там ще бъде най-масовото българско участие.

След като играе Гришата ние с някакви си 500 места няма как да задоволим зрителския интерес. Затова правим нова трибуна с не по-малко от 1200 места. Билети ще има, за да влизат хора с отношение към тениса. Цената ще бъде 4-5 лева.

99% Петер Лундгрен ще дойде, очакваме и мениджърката на Григор Димитров. В квалификациите ще бъдат 32 тенисисти, толкова ще има и в основната схема. Димитров ще играе във вторник – 21 април. Договорките с него вече са като при големите играчи.

Изискванията са много големи. До сега не е правена такава организация на тенис турнир в България. Наемаме допълнително много хора като персонал – шофьори, хостеси и други, които ще се грижат за тенисистите от кацането до излитането им от София. Ще изпълним и погрижим за желанията им, като искат да отидат на театър, кино, футболен мач, опера, концерт. Охраната ще бъде от 18-ти сутринта, за да се създаде спокойствие и сигурност на участниците. Изискванията на тенисистите идват от АТП в доста дебел наръчник – помещения, натурални сокове, плодове, храна на бара и други.

Правим и доста ремонти. В момента тече голям такъв на осветлението на ТК Левски. Големите турнири, към които се приближаваме ще има 1000 лукса осветление, което е за първи път в България. Ще имаме и вечерни сеанси мачове. Базата се преобразява.

В сряда – 22 април се предвижда бенефис на Илия Кушев. Ще почетем бившия ни национален състезател и на ТК Левски, който в момента е треньор. Програмата все още се уточнява и нека има малко изненада.”