Българският тенисист Григор Димитров победи в оспорван мач номер 3 в основната схема Ирижи Ванек (Чехия) със 7:5, 4:6, 7:6 (8:6) в среща от първия кръг на квалификациите на силния международен турнир по тенис за мъже в Базел (Швейцария) с награден фонд 891 000 евро.

Българинът стигна до успеха след 2:22 минути игра. Той спечели първия сет със 7:5 след като направи един пробив, но загуби втория с 4:6.

В решителния трети сет Григор Димитров поведе с 2:0 с пробив, но допусна изравняване - 2:2. Играта продължи да бъде равностойна и след 6:6 в тайбрека отново се стигна до равенство - 6:6. След това българинът поведе със 7:6 при собствен сервис и с минипробив затвори мача, съобщава БТА.

Ванек е на 30 години и номер 122-ри в световната ранглиста. За успеха си Димитров, който е 480-ти в света, ще получи 560 евро от наградния фонд.

Това е първа победа на 17-годишния ни тенисист при мъжете на турнир от сериите "Мастърс", където той играе с "уайлд кард".

Във втория кръг на квалификациите Григор Димитров ще срещне Юлиан Райстер (Германия), който в момента е 272-ри в световната ранглиста.

За утре е насрочен демонстративен мач между Григор Димитров и швейцареца Роджър Федерер, който преди десет години също спечели юношеския "Уимбълдън".