Българският тенисист Григор Димитров се класира за третия кръг на "Мастърс 1000" турнира в Мадрид. Хасковлията преодоля румънеца Мариуш Копил, макар и не много лесно след 4:6, 6:3, 7:6 (9-7).

Следващото препятствие пред българина е Томаш Бердих, който по-рано отстрани Кевин Андерсън с 6:1, 6:4.

Цели 2:10 часа бяха необходими на Димитров, за да преодолее съпротивата на румънския си опонент, който се намира под №164 в ранглистата на АТР.

Мачът започна равностойно, като двамата тенисисти печелеха подаванията си без да срещнат сериозни затруднения. Двубоят вървеше гейм за гейм до 4:4. В деветия гейм на първия сет Григор Димитров пропусна да бъде пробит. Копил не успя да реализира първата възможност за пробив, но при втората не сбърка и поведе с 5:4. След това румънецът бе убедителен в своето подаване и въпреки че не успя да затвори сета при първата си възможност, спечели с 6:4.

Във втория сет Димитров и Копил отново показаха стабилна игра от дъното на корта, а възможностите за пробив липсваха. Гришо получи само един шанс в шестия гейм и се възползва от него, за да поведе с 4:2. За сметка на това румънецът не получи възможност да пробие подаването на Димитров и българинът спечели с 6:3 гейма втория сет.

В първия гейм на третия сет Григор Димитров имаше две възможности да пробие Копил, но румънецът издържа на напрежението и спечели подаването си и поведе с 1:0.

Мариуш Копил на свой ред можеше да пробие сервиса на българина в четвъртия гейм, но Димитров отрази възможността, която имаше съперника му и изравни резултата 2:2. Румънецът имаше нова възможност да направи решаващ пробив в шестия гейм, но Гришо демонстрира силна игра от дъното на корта и спечели гейма за 3:3. Играта беше равностойна в тази решителна част и се наложи изходът да се решава в тайбрек. Григор Димитров пропиля два мачбола, но при третия не сбърка - 9-7 и победа след изключително тежка битка.