Григор Димитров загуби от аржентинския ветеран Гилермо Каняс и отпадна в първия кръг на турнира на червени кортове в Бастад (Швеция) с награден фонд 450 000 евро.

Участващият с "уайлд кард" български тийнейджър се изправи срещу 13 години по-възрастния от него южноамериканец на централния корт в Бастад във втория мач за деня, но загуби мача в два сета - 3-6, 6-7 (2/6). Хасковлията допусна Каняс да пробие неговия сервис още от самото началото на първия сет и след като взе удобна преднина, латиноамериканецът успя да спечели с 6-3. В началото на втория сет, двамата си размениха по един пробив и се стигна до 2-2 гейма. Каняс обаче дръпна с 5-3, българинът отвърна на удара и намали на 5-4. Аржентинският ветеран бе на крачка от бързо спечелване на сета и мача, но българинът отново отвърна на удара и се стигна до 6-6, както и до тайбрек. Аржентинецът обаче показа по-добра игра в него, стигна до 6-2 и грабна окончателната победа в два сета, съобщава БГНЕС.

През 2005 г. Каняс бе №8 света, в кариерата си има спечелени седем турнира на АТР, четири от тях на клей. Той ще играе в следващия кръг с Андреас Винчигера, победил изненадващо номер шест в схемата Флоран Сера от Франция с 6-7(5), 6-3, 6-4. Григор Димитров пък реши да не участва на двойки в Бастад и така си тръгва безславно от Швеция.