Григор Димитров отпадна от турнира в Ротердам, след като загуби с 4:6, 6:7 срещу Ернест Гулбис в мач от втория кръг.

В целия мач имаше само един пробив, но той се оказа достатъчен за успеха на латвиеца, който изигра много силен мач и с унищожителния си сервис не даде никакви шансове на Димитров. Българинът стартира мача слабо, постепенно играта му се подобри и той опита да промени развоя, но в малкото моменти, в които бе близо до пробив, сервисът на съперника отново заработваше и той просто не даваше шансове на Гришо.

Гулбис успя да пробие Григор още в третия гейм в мача, за да поведе с 2:1. При 3:1 латвиецът имаше още два брейкбола, които все пак бяха отразени от Димитров. В останалите си сервис геймове българинът нямаше проблеми, но в същото време Гулбис бе още по-категоричен като показателно е, че само в един негов сервис гейм се стигна до равенство. Така първият сет завърши с 6:4 за 24-тия в световната ранглиста.

В началото на втората част Димитров имаше отличен шанс да направи пробив като имаше три брейкбола при 2:1 в своя полза, но отново сервисът на Гулбис свърши своята работа и той се спаси от ситуацията. При 4:3 Григор на свой ред спаси две възможности за пробив.

Стигна се до 5:4 за Димитров и два сетбола за българина в сервиса на Гулбис. По познатата схема обаче латвиецът изобщо не позволи на Григор да влезе в разиграване и с няколко бързи точки изравни за 5:5.

Сетът трябваше да се реши с тайбрек, в който отново сервисът на Гулбис бе решаващият фактор и след 7:3 в него, латвиецът се поздрави с победата.

През миналата година Гришо достигна до полуфиналите и имаше да защитава цели 180 точки и след  отпадането във втори ще претърпи малък спад в ранглистата от една позиция назад до №20 в света, а до края на седмицата съществува вариант да бъде задминат именно от Гулбис, стига латвиецът да стигне до финал.

Следващият турнир, на който Димитров е заявил участие, е започващото на 24 февруари състезание от категорията АТР 500 в Акапулко, провеждащо се на твърди кортове, а през месец март е заявил участие на Мастърсите в Индиън Уелс и Маями.