Първата ни ракета при мъжете Григор Димитров се класира за втория кръг на тенис турнира в Рим ($ 3,2 млн.), след като победи Маркос Багдатис с 6:3, 6:4. Това бе общо 4-а победа за българина в петте мача помежду им, като единственият успех за кипърския тенисист идва след отказване на Димитров в Уимбълдън.

След бърза размяна на три сервис гейма, Димитров навакса изоставане от 0:40 в четвъртия и дори стигна до точка за пробив, но кипърецът успя да спаси началния си удар – 2:2.

Гришо не се разколеба и след като взе следващия гейм, успя да пробие с 4:2. Багдатис му даде не само две точки за пробив при 15:40, но и сам му спечели първата с двойна грешка. До края сетът се развиваше гейм за гейм и логично приключи в полза на българина.

Вторият сет се разви по сходен сценарий и след три скоростни гейма за сервиращите, Гришо имаше тежки моменти в четвъртия. Неговият опонент получи първа точка за пробив, но нашият тенисист стигна до равенство, след което отрази още един брейкбол, преди да изравни за 2:2.

При 3:3 Димитров стигна до три поредни шанса да спечели сервис гейма на кипъреца. Багдатис си върна концентрацията с ас, после и отрази и втората точка за пробив, но не и последната. Гришо дръпна с 5:3, след като затвърди позициите си, но трябваше да се потруди доста в 10-ия гейм, който сложи край на мача в негова полза.

В следващия си мач Димитров ще се изправи срещу 9-ия в схемата Ришар Гаске. Французинът се справи трудно с американеца Сам Куери - 6:2, 7:6 (8). Двамата са се изправяли три пъти един срещу друг, като до момента Гришо няма победа над Гаске.

С днешната си победа Димитров си осигури чек за 17,235 евро и 45 точки за световната ранглиста, които би трябвало да го изкачат на 24-ото място.