Българският тенисист Григор Димитров се представи достойно срещу поставения под номер две на турнира в Марсилия и номер осем в света французин Жил Симон. Гришо загуби с 1:2 сета (6:4, 3:6, 5:7) в изключително зрелищна среща на централния корт, за два часа и девет минути.

Григор се представи на много добро ниво, но пропусна да запише една от първите си големи победи, след като в третия сет водеше с 5:2, и бе само на две точки от успеха, но неопитността и непредизвиканите грешки го лишиха от разгром над един от най-добрите френски тенисисти.

Мачът между Григор Димитров Жил Симон влезе в решаващия трети сет, след като двамата си размениха първите две части в мача. Гришо спечели първия сет с 6:4 гейма, но загуби втория с 3:6.

Григор Димитров стартира повече от позитивно мача срещу един от най-добрите тенисисти на Франция и успя да пробие сервиса му, като при 15:30 българинът направи много хубав удар по правата за 15:40. При своя сервис Гришо допусна две грешки в края и загуби.

Последва много безкомпромисен сервис гейм за Симон, който успя да спечели своя гейм на нула и поведе с 2:1 гейма, след което Димитров взе сравнително лесно своя сервис гейм, като се отчете и с първия си ас.

Осмият в световната ранглиста при мъжете успя да дръпне отново с 3:2 гейма, а Гришо изпусна една възможност да пробие сервиса на своя съперник, но след това нямаше проблем при своето сервиране и спечели на нула и изравни 3:3 гейма.

Симон не успя да удържи подаването си и Григор Димитров успя да направи втори пробив и да поведе в резултата с 4:3 гейма. Осмият гейм в първия сет се оказа много тежък, но въпреки това Гришо успя да удържи подаването си, като в последната топка показа много голяма непримиримост и успя да размине французина на мрежата и поведе с 5:3.

Жил Симон успя да вземе бързо своя сервис гейм и намали пасива си. Последният гейм в сета се оказа много дълъг, като Гришо удържа сервиса си, а накрая завърши сета с ас 6:4.

В началото на втория сет Симон успя да спечели лесно и поведе с 1:0 гейма,. Гришо имаше сериозни проблеми, за да удържи сервиса си, като отрази точка за пробив, но все пак изравни резултата 1:1.

Последва много сериозна серия на Симон, който спечели следващите три гейма. Французинът поведе с 2:1, след като спечели своя сервис гейм, след това проби Димитров, а в петия гейм българинът изпусна възможност за пробив и осмият в света поведе с 4:1.

Двамата бързо си размениха следващите четири гейма, като Григор Димитров не успя да върне пробива, който му бе направен по-рано в сета и Жил Симон спечели втория сет с 6:3.

Третият сет започна добре за Григор Димитров, който взе своя сервис гейм на нула. Гришо имаше невероятни два шанса за пробив във втория гейм на третия сет, но Симон удържа подаването си.

В третия гейм ролите от предния се размениха и французинът изпусна две възможности за пробив, а Димитров показа невероятен характер и успя по много впечатляващ начин да се върне и да си спечели гейма. Последва равностоен четвърти гейм, в който Симон се наложи въпреки няколкото чудесни изпълнения на българския тенисист.

Григор поведе с 3:2 гейма, в шестия гейм на третия сет българският тенисист направи много важен пробив и поведе с 4:2 гейма, а в следващия свой сервис отново бе поставен в трудна ситуация, след като губеше с 0:30, но успя да се върне по невероятен начин и поведе с 5:2.

Жил Симон успя да се върне в мача и освен, че спечели своя сервис гейм, проби Григор Димитров и резултатът стана 5:4 гейма, след което французина успя да изравни.

Гришо сервира за мача при 5:3, и дори поведе с 30:0, но оттам-нататък нещата тръгнаха зле за него, като Симон показа някои от най-добрите си качества, за да стигне до равенство и после победа.

При 5:5 нервите на Григор Димитров не издържаха и той допусна няколко непредизвикани грешки и сервис геймът му бе пробит. В решителния момент Симон все пак доказа, че е тенисист от Топ 10, като благодарение на сервиса си бързо затвори гейма и мача със 7:5.

Григор Димитров за пореден мач демонстрира невероятния си потенциал и след като победи Томаш Бердих, взе по един сет и на Надал, и на Симон - номер 1 и номер 8 в света.

В следващия кръг Жил Симон ще играе с германеца Райнер Шутлер, а Гришо вече може да гледа с още повече самочувствие към силните мъжки надпревари.