Първата ракета на България Григор Димитров успя да се класира за четвъртфиналите в турнира на трева в Нотингам, който е подгряващ преди Уимбълдън.

В мач от втория кръг Гришо победи драматично с 4:6, 7:5, 7:6 (5) представителя на домакините Алекс Богданович, чиято коронна настилка е именно тревата.

Англичанинът, който е 196-ти в света, спечели първия сет, след като направи пробив още в първия гейм.

Постепенно обаче българският талант навлезе в ритъм и успя да триумфира във втория сет. При 6:5 в своя полза, Гришо се възползва от първата си възможност за пробив, с което изравни резултата в мача.

В решителната трета част Богданович проби българина в 9-тия гейм и при 5:4 сервираше за спечелване на мача. Тогава обаче Димитров върна пробива, с което и интригата в мача. След това двамата спечелиха своите сервис-геймове, за да се стигне до тайбрек. В него Гришо поведе с 6:4 и при втория си мачбол успя да спечели мача с краен резултат 4:6, 7:5, 7:6 (5).

Припомняме, че Димитров влезе в основната схема на турнира с награден фонд 42500 евро като „щастлив губещ”. Той загуби в последния кръг на квалификациите от Джошуа Гуудол, но след отказването на Лапенти получи право на участие в турнира.

В първия кръг българинът се справи с 108-мия в света и трети в схемата Франк Данчевич, за да се изправи днес срещу Богданович.

С класирането си на 1/4-финал Гришо си осигури 13 точки за световната ранглиста, както и 1245 евро от наградния фонд.

В спор за място сред полуфиналистите Димитров ще срещне петия в схемата и 131-ви в света сърбинът Илия Божоляц, който се класира в топ 8 след отказване на френската легенда Себастиан Грожан.