Най-добрият ни тенисист Григор Димитров отпадна от турнира в Рим, след загуба с 1:2 сета /6:7, 6:4, 0:6/ от италианеца Фабио Фонини във втория кръг на състезанието от сериите "Мастърс" на червени кортове.

Димитров загуби първия сет с 6:7 след драматичен тайбрек, в който италианецът спечели с 11:9 точки. Българинът имаше три сетбола в тайбрека, но така и не успя да затвори първия сет в своя полза. Вторият сет обаче бе за Гришо, който спечели с 6:4 гейма, след като успя да направи два пробива. Третият сет стартира ужасно за българския тенисист, който със сигурност ще иска да го забрави, след като дори не взе гейм и падна с 0:6.

Миналогодишният полуфиналист в Рим Григор Димитров направи доста непредизвикани грешки, а представителят на домакините показа много качествен тенис и успя да се реваншира за двете поредни поражения, които допусна от Григор в Монте Карло и Мадрид.

Двубоят тръгна равностойно, но в петия гейм на първия сет Фабио Фонини успя да пробие Григор за 3:2 в своя полза след колеблив гейм на българина. Италианецът затвърди пробива с бърз сервис гейм на нула и поведе с 4:2. Гришо обаче успя да изравни, като с по-агресивна игра върна пробива за 4:4.

Последва нов оспорван гейм, в който Григор удължи серията си и обърна резултата в първия сет до 5:4. Най-добрият ни тенисист не бе далеч от това да затвори сета в следващия гейм, но Фонини изравни за 5:5. Убедителен Димитров бързо си върна преднината за 6:5. след хубав сечен сервис и печелившо воле, но италианецът пак изравни до 6:6.

В тайбрека Григор направи поредното си невероятно отиграване, като отрази удар на италианеца, насочен към краката му за 3:2 точки. Фабио Фонини бе по-стабилен при следващите точки и дръпна с 6:4. Димитров не се предаде и на свой ред поведе със 7:6, а после с 8:7 и 9:8, но Фонини изравняваше. Италианецът обърна до 10:9 точки и при сервис на Гришо спечели тайбрека с 11:9, а с това и първия сет със 7:6 гейма.

Фабио Фонини

източник: Gulliver/GettyImages

Последва интригуващ втори сет, който стартира с размяна на сервис геймове и се стигна до равенство 2:2. В петия гейм Гришо пропусна три възможности за пробив, преди да стигне до четвърта и да я оползотвори, за да поведе с 3:2. Фабио Фонини вдигна темпото на мача и успя да върне пробива за ново равенство - 3:3. Последва нов дълъг гейм със зрелищни разигравания и италианецът затвърди пробива за 4:3 в своя полза, но с по-категорична игра Димитров доведе резултата в сета до 4:4.

В деветия гейм на този сет Григор имаше две точки за пробив, като втората бе успешна и така първата ни ракета пак проби противника и взе преднина за 5:4.

Димитров сервира за спечелване на сета, но допусна пасив от 0:40. Българинът обаче спаси трите точки за пробив и стигна до сетбол, който реализира за 6:4 и изравняване за 1:1 сета.

Оспорван гейм сложи началото на третия сет и Фабио Фонини поведе с 1:0. Григор бе на път да спечели лесно подаването си, но след непредизвикани грешки от 40:0 допусна пробив и изоставане с 0:2, а впоследствие и 0:3. Италианецът продължи да играе на високо ниво и сякаш пречупи българина с нов пробив за 4:0 в своя полза.

Димитров не намери начин да се противопостави и отстъпи с отчайващото 0:6 гейма, а с това загуби мача с 1:2 сета.