Григор Димитров ще играе финал на тенис турнира в Букурещ, макар и не по начина, по който си го бе представял. Българинът стигна до мача за титлата след отказване на своя опонент - поставения под номер 3 в схемата Гаел Монфис.

Двамата не успяха да завършат и първия сет на мача, като контузия принуди тъмнокожия тенисист да се откаже при пасив от 1:5 и едва 15 минути игра на корта.

Григор сервира първи в мача и имаше леки проблеми, но бързо настрои началния си удар и поведе в резултата. Последва безоблачен сервис гейм за Монфис, който даде само една точка на Гришо, за да изравни - 1:1.

Българинът отвърна подобаващо и също бе безапелационен, за да дръпне с 2:1, докато още при първата почивка в мача Мофис започна да се уговаря с физиотерапевта.

Страхотна работа на Гришо в четвъртия гейм му осигури и първия пробив. Монфис опита да го притисне, сипейки топка след топка към бекхенда на Димитров, но хасковлията показа стабилни удари от основната линия и стигна до 40:15 при сервис за противника.

Французинът искаше да се измъкне комбинация от убийствени форхенди по правата и диагонала, но и двата бяха отразени по страхотен начин от Григор, за да последва грешка и пробив за българина. Димитров затвърди доминацията си с бърз сервис гейм на нула, с който резултатът стана 4:1.

Монфис продължи да допуска грешка след грешка и в следващия гейм. Той намери сили само за един гръмотевичен форхенд по диагонала, но той не бе достатъчен, за да спре устрема на Димитров. За секунди родният талант дръпна с 5:1, а Монфис го привика на мрежата, за да си стиснат ръцете.

Това бе първи успех на Григор срещу този съперник. Единственият мач помежду им до този момент бе спечелен от Монфис през 2011 година на Ю Ес Оупън.

Във финала на турнира Димитров ще се изправи срещу чеха Лукаш Росол, който по-рано днес надви Робин Хаазе с 2:1 сета.