Григор Димитров официално напусна тенис академията на Патрик Муратоглу в Париж, а в момента е част от шведската академия "Good To Great", управлявана от бившите професионални тенисисти Никлас Култи, Микаел Тилстрьом и Магнус Норман - достигал до №2 в света и финалист на Ролан Гарос 2000 г. Именно Норман бе треньорът, с когото Робин Сьодерлинг постигна най-големите си успехи и се изкачи до пето място в ранглистата.

„За нас това е вълнуващо предизвикателство. Нашата амбиция е да развиваме качествата на тенисистите и да им помогнем по пътя им към върха. Григор притежава огромен талант“, коментира Никлас Култи - бивш №32 в ранглистата и шампион на три АТР турнира, цитиран от tenniskafe.com.

Гришо прекара няколко години в академията на Патрик Муратоглу, откъдето първо му осигуриха за треньор Петер Лундгрен, но след решение на Муратоглу той бе заменен с Патрик Макнамара. Година по-късно самият французин се назначи за треньор на Димитров, но в последните няколко месеца за подготовката на хасковлията се грижеше Жан-Франсоа Башело, докато Муратоглу прекарваше времето си с новата си приятелка Серина Уилямс.

Патрик Муратоглу коментира, че желанието на Григор е да опита нещо ново и именно поради това е избрал шведската академия. Там Димитров е и единственият тенисист с успехи на АТР тура и това буди притеснение относно възможността да се намират добри спаринг партньори за първата ни ракета.  "Това не е повод за притеснение. Ярко Ниеминен е във Финландия и често може да идва насам, а освен това разполагаме и с качествени тенисисти, които да играят ролята на спаринг партньори", коментираха от академията, добавяйки, че ако Робин Сьодерлинг се завърне на корта, това ще е още една от опциите.

Гришо пристигна в Швеция тази неделя и в следващите пет седмици ще се подготвя на твърди кортове преди отпътуването си за Австралия за началото на новия сезон, където ще бъде в компанията на Микаел Тилстрьом - бивш №39 в света и носител на една АТР титла.  Тилстрьом ще е с Димитров по време на турнирите в Австралия, но за подготовката на Григор ще се грижат и другите двама водещи треньори в академията  - Никлас Култи и Магнус Норман.