Най-добрият български тенисист Григор Димитров постигна изключителна победа над 10-ия в света Янко Типсаревич със 7:6(3), 6:1 на Мастърса в Монте Карло. Така Гришо успя да счупи каръка срещу сърбина, който неизменно излизаше победител при предишните им три сблъсъка. В първия си мач на червено срещу нашия обаче 8-ият поставен в схемата бе тотално надигран за по-малко от 2 часа.

Балканският сблъсък бе първи за днешната програма на централния корт и със сигурност зареди публиката с доста адреналин. Далеч по-опитният Типсаревич стартира по-уверено, като успя да пробие сервиса на Димитров още в откриващия гейм. Втората ракета на Сърбия на два пъти получи помощ от мрежата, която подрънка по нервите на Григор.

Типсаревич съумя да поддържа ранния си аванс за известно време, но бързо си пролича, че стратегията му се базира върху грешките в играта на българина. Противникът на Димитров се стремеше да праща топката предимно на бекхенд страната му, с което си спечели доста лесни точки. Дори в този ранен етап на мача обаче си личеше, че Типсаревич изпитва доста трудности със сервисите на българина.

Гришо обаче показа сериозно израстване в психическо отношение за разлика от двубоите си с Анди Мъри и Новак Джокович. Първата ни ракета рязко вдигна нивото си точно когато опонентът му сервираше за сета при 5:4. Няколко хубави удара от форхенд, комбинирани с грешки на самия Типсаревич, доведоха до връщане на пробива и сетът се запъти към тайбрек. В него Григор набързо поведе с 3:0 и в крайна сметка го спечели със 7:3.

Вече изнервеният Типсаревич води люта битка, за да избегне пробив в първия гейм на втория сет, за да го инкасира следващия път, когато имаше началния удар – 2:1 за Гришо. Вдъхновената игра българина изцяло спечели публиката на негова страна, а уникално спасяване с плонж „ала Борис Бекер“ окончателно отчая Типсаревич. Сърбинът така и не успя да разгадае късите топки на Димитров, който освен че се отбраняваше отлично, продължи с наказателната си акция от сервис – 7:0 аса. Логично сърбинът не успя да вземе гейм до края на мача, който приключи за час и 53 минути игра.

Това бе втора победа за Димитров над тенисист от топ 10 на света след успеха над Томаш Бердих (номер 7) в Маями през миналия сезон.

С днешния успех Григор си заработи 32 700 евро от наградния фонд и 90 точки за световната ранглиста, които могат да изкачат за първи път сред 30-те най-добри тенисисти.