Григор Димитров отпадна от Уимбълдън след загуба със 7:6, 4:6, 4:6, 6:7 срещу Жо-Вилфред Цонга във втория кръг на надпреварата.

Българинът обаче може само да се гордее с показаното на корт номер 1, където изигра невероятен мач и по нищо не отстъпваше на един от най-добрите тенисисти в момента, и само липсата на опит и малшанса му попречиха да запише най-големия успех в кариерата си.

Късметът също не беше на страната на българина, тъй като на два пъти дъжд прекъсваше мача в моменти, в които той доминираше на корта.

Гришо успя да спечели първата част след тайбрек, след което загуби в два поредни сета след по един пробив на Цонга.

Последният сет се оказа черешката на тортата. Димитров поведе с 3:0, след което бе обърнат до 3:5, спаси два мачбола, проигра два сетбола и мачът стигна до тайбрек, в който Цонга успя да се добере до успеха едва при шестия си мачбол.

Гришо все пак продължава участието си на Уимбълдън на двойки, където ще играе заедно с руснака Дмитрий Турсунов, а с представянето си срещу Цонга показа, че великите му мачове в Лондон тепърва предстоят.

Хасковлията приключва участието си на сингъл с 22,600 евро от наградния фонд и 45 точки за ранглистата, които ще го изкачат до №60 в света, но до края на Уимбълдън има да се изиграят още много мачове и това класиране може да се промени.

Вижте подробно развитието на мача:

Мачът бе прекъснат заради дъжд още в самото му начало при 30:30 в първия сервис на Цонга. След кратката пауза обаче играта бе подновена.

Българинът показва страхотна игра срещу бившия номер 6 в света и съвсем заслужено поведе в резултата.

В първия сет Гришо изпусна няколко възможности за пробив и в крайна сметка се стигна до пробив, в който хасковлията показа огромния си талант и спечели със 7:4.

Втората част започна с по един спечелен сервис гейм за двамата, но след това Цонга осъществи първия пробив в мача и поведе с 2:1. Веднага след това пък двубоят бе прекъснат за втори път заради дъжд.

След подновяването на играта французинът затвърди пробива си и поведе с 3:1. При 3:5 и сервис на Гришо, Цонга имаше сетбол, който обаче бе отразен от българския талант.

Димитров имаше страхотна възможност да обърне развоя на сета, но пропусна шанса си за пробив при 4:5 и в крайна сметка при втората си възможност Цонга спечели гейма, а с това и сета с 6:4.

До 3:3 гейма в третата част Гришо печелеше категорично сервис геймовете си, докато французинът изпитваше сериозни затруднения и на няколко пъти само страхотния му сервис го спасяваше от пробив за хасковлията.

В четвъртия си сервис гейм обаче нервите на Димитров не издържаха и той допусна да бъде пробит. В следващия гейм номер 12 в света затвърди пробива, а след това спечели сета отново с 6:4.

Българинът обаче не се отказа от битката и показа страхотен дух още от началото на четвъртия сет. Гришо взе своя сервис гейм, направи първи пробив в подаването на Цонга, а след това, макар и трудно, затвърди пробива и поведе с 3:0.

При 40:30 за Цонга в четвъртия гейм отново заваля силен дъжд и мачът бе прекъснат за трети път. За щастие лошото време не трая дълго и двамата тенисисти се върнаха на корта, за да доиграят своя мач.

Българинът веднага стигна до точка за пробив, но не се възползва от нея и Цонга стигна до първия си гейм в сета, след което върна пробива на българина. Бившият номер 6 в света продължи с добрата си игра, докато Григор се разколеба, което доведе до нов пробив в полза на Цонга и 4:3 за него.

При 5:4, Цонга сервираше за спечелване на мача, а именно този гейм донесе страхотни емоции. Французинът на два пъти стигна до мачбол, но показа слаби нерви и не можа да затвори мача. От своя страна Гришо пропусна две възможности за пробив, но при третата Цонга направи двойна грешка и така подари изравняването на българина.

Номер 62 в света взе своя сервис гейм, след което имаше два сетбола, които Цонга спаси и вкара сета в тайбрек.

В него драмата бе пълна. Цонга поведе с 4:2, Гришо изравни за 5:5, след което французинът стигна до трети мачбол. Той бе отразен, както и следващите два.

При 9:8 в тайбрека и при шестия мачбол за Цонга последва фантастично разиграване, но плонжът на Димитров не бе достатъчен да спаси удара на французина, който след 3 часа и 33 минути игра успя да спечели мача.

Веднага след точката, Цонга прескочи мрежата и отиде при легналия на земята българин, за да го успокои и да му отдаде заслуженото за невероятния мач.