Бившият номер девет в света и финалист на „Ролан Гарос” преди три години - аржентинецът Мариано Пуерта ще участва в Чалънджър турнира Bulgarian Open с награден фонд 42 500 евро, който ще се проведе от 7 до 15 юни в София на кортовете на Академик.

Пуерта бе уличен в употреба на допинг през 2005 година след финала на Ролан Гарос. Това бе второ провинение за аржентинеца и той получи от ITF осемгодишно наказание, което по-късно бе намалено от Спортния арбитражен съд на 2 години.

През 2007 година Пуерта се завърна на корта и в момента е номер 195 в света. Сред другите състезатели, заявили участие в Bulgarian Open, е известният испански тенисист Фернандо Висенте. Той е достигал до топ 30 в световната мъжка ранглиста и в продължение на шест поредни години завърши в челната стотица. Висенте има три титли от турнири на АТП.

Заявени за турнира в София са и шампионът за юноши от Откритото първенство на Австралия преди две години и бивш номер 3 до 18 години Александър Сидоренко от Франция, бившият юношески финалист в Австралия Жослин Уана също от Франция, гръцкият тенисист Константинос Економидис и други.

С най-предно класиране в световната ранглиста е номер 156 Адриан Кручат от Румъния. С уайлд кард в основната схема на Bulgarian Open ще играят и четирима българи. Сред тях ще бъде и европейският шампион до 16 години Григор Димитров.

Bulgarian Open е най-силният турнир за мъже в страната за годината. Квалификациите са на 7 и 8 юни, а мачовете от основната схема ще се играят от 9 до 15 юни.