Българската федерация по тенис награди изгряващата звезда в този спорт Григор Димитров. На специална церемония в Пресклуб „България” бе отличен и Валентин Димитров.

„За първи път от много време нашите юноши спечелиха четири медала от европейските първенства, което е доказателство, че вървим по правилния път”, заяви вицепрезидентът на БФТ Стефан Цветков.

Той добави, че преди година федерацията е заложила на Григор Димитров и Валентин Димов и сериозната финансова подкрепа от родната централа и ДАМС вече дава първите плодове.

Григор Димитров стана европейски шампион на първенството до 16 г. в Москва, а отборно се класирахме на трето място. Валентин Димов спечели бронзов медал при 18-годишните, като отборът ни в същата възрастова група игра финал с Франция и спечели сребърните медали.

И Григор Димитров, и Валентин Димов благодариха на федерацията и на ДАМС за оказаната сериозна подкрепа и споделиха пред репортерите своите бъдещи планове.

Европейският шампион при 16 годишните заминава на лагер в Испания, а след това в академията Уейл в САЩ. „Там ще се подготвям под ръководството на българските треньори Димитър Язаджиев и Огнян Кацаров, а след това ще играя в най-големите юношески турнири, включително и в Открития шампионат на САЩ. Възможно е да участвам и в няколко състезания за мъже”, заяви Григор Димитров.

Неговият баща и треньор Димитър Господинов изтъкна, че от различни мениджърски агенции проявяват голям интерес към Григор, но все още всички разходи си поемат сами. В края на годината младият ни талант ще бъде спаринг партньор на известния хърватски тенисист Иван Любичич, информира официалният сайт на Пресклуб „България”.

Валентин Димов ще участва в трите международни турнира у нас с награден фонд 10 000 долара, като има вероятност да се състезава и в US Оpen, който ще бъде последното му състезание при юношите.

Иван Димов, баща и треньор на тенисиста, изтъкна, че в България има много талантливи състезатели, но те не са под постоянен контрол по отношение на режим, хранене и възстановяване, както е при тези играчи, чиито родители са треньори. „Това е причината „треньорските деца” да постигат по-добри резултати, но цената е, че те нямат детство”, изтъкна специалистът.

На пресконференцията бе представен и новият партньор на федерацията – германският концерн Wall, който е световен производител на градски съоръжения и външна реклама в 50 столици и големи градове в 6 държави.