“Цветана Пиронкова е страхотна, а Григор Димитров е “бейби”Федерер и българско богатство”, това сподели ексклузивно пред Гонг Джуди Мъри.

Тя е име не само в британския или шотландски, но и световния тенис. Тя не само е майка на световния №4 Анди Мъри, но и капитан на Великобритания за Фед Къп. Синът й не веднъж пък я е описвал като “най-прекрасния човек на света”.

Гонг имаше възможност да се срещне с Джуди Мъри. Цяла седмица тя бе изключително любезна по време на неофициалното световно отборно първенство по тенис за жени в Ейлат. Часове след като изведе тима си до изкачване и плей-оф за Втора Световна група, Джуди Мъри отдели време и за специално интервю за Гонг. Самата тя пък през седмицата уважи няколко мача на България в Израел и отблизо наблюдава играта на Цветана Пиронкова, Елица Костова, Дия Евтимова и Изабелла Шиникова.

Джуди Мъри (най-вляво)

източник: снимки: Gong.bg, Инес Павлова

И в момента майката на Анди Мъри е в страхотна форма, а също така доста активна на страницата си в Туитър. Преди време тя се възмути от хранителните навици на младите хора в Шотландия. Според Джуди в открито писмо до шотландски вестник, е фрапиращо безразличието на родителите, които оставяли децата си да консумират "почти само пържени картофи". Треньорката дори призовава властите в Шотландия да увеличат часовете по физическо възпитание в училищата, които в момента са от два до четири часа седмично.

През ноември Джуди Мъри бе назначена за капитан на Великобритания за Фед Къп, а също така да работи с подрастващите таланти, освен да пътува по турнирите заедно със синовете си. На поста тя наследи Найджъл Сиърс, който предпочете да работи с бившата номер едно Ана Иванович. Личната цел пък на г-жа Мъри е да окуражи повече момичета да се ориентират в сферата на тениса за жени.

Ето какво каза специално за Гонг Джуди Мъри:

Джуди Мъри (най-вляво)

източник: снимки: Gong.bg, Инес Павлова

Получих шанса да бъда капитан на женския национален отбор по тенис на Великобритания през ноември. Голямо значение за моето решение имаше и обстоятелството, че по това време Анди избра да работи с Иван Лендъл. За мен това наистина бе ново предизвикателство. Аз съм била капитан на девойки, но никога досега на женски отбор. Ние имаме силен състав, две млади тенисистки – Хедър Уотсън и Лора Робсън, също както състезателки с опит, които са играли много мачове за „Фед къп”. Получи се странна комбинация, но аз съм доволна, че с мое участие отборът стигна до плейоф за световна група. За мен турнирът в Ейлат бе приятно и успешно преживяване. Имам чувството, че съм си свършила работата, след като направихме първата стъпка. Със сигурност следващата стъпка ще е по-трудна. Но в турнир като „Фед къп” колкото по-напред отиваш, толкова повече имаш нужда от тенисистки, които са в състояние да играят на по-високо равнище от обичайното. Но съм сигурна, че момичетата ще дадат най-доброто от себе си, защото предизвикателството е сериозно.

- Кога сте чувствате по-неспокойна – като треньор на синовете си или начело на националния отбор на Англия?

Без съмнение по-трудно е да тренирам синовете си, защото емоциите са много по-силни. В отбора нещата са наред, има дух и момичетата работят здраво. Нервите ми пак са опънати докрай, обаче имам усещането, че всеки се опитва да върши по най-добрия начин това, което се иска от него. И двамата ми синове Анди и Джейми непрекъснато ми пращаха съобщения с пожелания за успех. Предполагам, че са отпразнували нашето класиране напред по подходящ начин.

- Гледахте националния ни отбор. Мнението Ви за Цветана Пиронкова и състава на България?

Гледах Пиронкова как играе. Гледах я и срещу британката Хедър Уотсън в първия кръг на турнира в Хобарт. Беше доста интригуващ мач. Имате страхотна номер 1 в отбора. Тя изпълнява един от най-добрите бекхенди по диагонала от движение в света, които съм виждала.

- А за Григор Димитров? Вашето мнение. Знаете ли го?

Джуди Мъри (най-вляво)

източник: снимки: Gong.bg, Инес Павлова

О, да, разбира се, че го знам! “Бейби” (малкият) Федерер. Страхотен младеж, истинско богатство за вас. Според мен направи силен сезон, но все още има какво да учи и като концентрация, за да е силен и в мачове на най-високо равнище. Но е голяма надежда за българския тенис, в това няма съмнение.

- Вашата рецепта за победа на корта?

Не е тайна, че е добре в отбора да има дух. Ние работим здраво, а в същото време се забавляваме. Приятно е да сме заедно. Но ако трябва да отговоря кое е най-важното, това е отборният дух.

Джуди Мъри (най-вляво)

източник: снимки: Gong.bg, Инес Павлова