През последните месеци Иван Златанов записа няколко впечатляващи шампионски титли при аматьорите: през февруари спечели първата си купа при напредналите в Интерактив тенис, през юни се наложи при най-добрите в първия ITL Challenger, а преди дни стана първи при напредналите в Шестия вечерен турнир на ИТЛ. В момента е водач в класирането на ИТЛ и е почти сигурен участник в ITL Finals 2019. Иван е програмист, на 32 години. Играе тенис от 2013 и живее в Ботевград. Ето какво сподели той за страстта си към спорта, за гледането на мачове по телевизията и за най-важната си победа.

- Откъде се появи интересът ти към тениса?

- Преди години започнах да търся ново предизвикателство, за да видя дали мога да се справя с него. Дълго играх баскетбол и ми беше омръзнало. Исках нещо ново за свободното време. Близо до дома ми има тенис кортове. Отидох да поиграя и така се започна. Намерих си треньор в Ботевград, той ме научи на основите. След това наистина се запалих, започнах да играя на аматьорски турнири и така досега…

- След последните победи в Интерактив тенис имаш ли самочувствието, че си сред добрите аматьори?

-   След добрите – да,но не сред най-добрите. В София има много добри играчи и ми трябва още опит и умения, за да стигна нивото им.

-  Как се прави качественият скок в тениса?

-  Според мен са нужни спортна злоба и желание да бъдеш първи, да победиш. Това помага много, особено на турнири, да се повиши нивото ти. Има аматьори, които са доволни от нивото си и играят за удоволствие. За мен удоволствието е победата.

-  Баскетболът помага ли в тениса?

-  Помага за движението по корта, със спортната злоба и отношението. Техническите умения идват по-късно и постепенно. Но всеки професионален състезател има предимство, когато започне да играе тенис.

-  Гледаш ли много тенис по телевизията?

- Само четвъртфинали, полуфинали и финали, но не задължително. Зависи дали на съпругата ми й се гледа, а обикновено не е така. Не ми е фикс идея, просто ми е интересно.

-  Какво искате да вземете от топ играчите в света?

-  Лекотата, красотата и елегантността на изчистените движения. При тях всичко е премерено, без излишни движения. Тенисът е красива игра и считам, че трябва да играеш красиво, за да изпитваш истинско удоволствие.

- Защо предпочитате турнирите на Интерактив тенис?

- Защото организацията е на ниво – точни са с времето, графика и схемата. В останалите състезания не е така - там трудно знаеш кога излизаш на корта и понякога чакаш часове. Мениджърът на ИТЛ Ивайло Цанков успя значително да подобри нещата през последните 1-2 години. Знаеш точно в колко часа играеш и това е много важно. В семейната тенис и СПА верига Уикенд тур е по същия начин и можеш отлично да си планираш времето.

- Коя е най-важната ти победа?

-  Винаги е последната. Нямам победа, за която да смятам, че е била върхът . Последната победа и загуба са нещата, които ме дразнят или ме радват.

-  Какво ти предстои в тениса?

-   Надявам се по-добри тенис аматьори и бивши състезатели да участват в нашите турнири, за да вдигнем нивото. Чудесно би било ако се включат играчи, които са се отказали от спорта преди 2-3 години.