Българките Диа Евтимова и Таня Германлиева се класираха за полуфиналите на международния турнир по тенис за жени „Интерхотел Сандански Къп” с награден фонд 10 хиляди долара.

Водачката в схемата Евтимова постигна днес много убедителна победа срещу Камелия-Елена Христя (Румъния) с 6:0, 6:4, като показа отлична игра в продължилия малко повече от час мач. Българката спечели първите седем гейма, Христя й бе равностойна само в средата на втория сет до 4-3 в нейна полза, след което Евтимова взе следващите три гейма и се класира за полуфинал на втори пореден турнир с награден фонд 10 хиляди долара след този в Русе.

Поставената под номер 7 Германлиева се наложи също категорично над германската квалификантка Бианка Кох с 6:3, 6:3. Мачът не започна особено добре за българката, която изоставаше с 1:3, но бързо обърна резултата със седем поредни гейма до 6:3 и преднина от 2:0 във втория сет. Последва малка серия на Кох от три гейма, но Германлиева не допусна изненада и отново обърна до 6:3 в своя полза. За нея това е първи полуфинал на международен турнир за жени след двата поредни финала, които игра в Румъния през месец май.

Евтимова ще срещне румънката Кристина-Бианка Данаила, а Германлиева ще играе срещу македонката Александра Йосифовска в спор за класиране за финала на второто издание на турнира, който се организира съвместно от БФТ и „Интерхотел Сандански”.

16-годишната Никол Христова не успя да последва Евтимова и Германлиева в полуфиналите, отпадайки от румънката Кристина-Бианка Данаила с 2:6, 7:6(4), 2:6. Христова допусна две неприятни серии от 2:1 до 2:6 в първия сет и от 1:0 до 1:5 в решителния трети сет, като през останалото време бе напълно равностойна и дори превъзхождаше съперничката си.

В другия четвъртфинал на турнира в Сандански поставената под номер 2 в схемата Александра Йосифовска (Македония) отстрани Алис Балдучи (Италия) с 6:1, 1:0 и отказване поради контузия.

Италианките Рафаела Бинди и Федерика Грациозо пък станаха шампионки на двойки на „Интерхотел Сандански Къп”. Във финала те победиха поставените под номер 1 румънки Камелия-Елена Христя и Алис-Андраде Раду с 6:3, 7:5 след почти час и половина игра.

30-годишната Бинди и 20-годишната Грациозо и техните подгласнички бяха наградени от техническия директор на БФТ Николай Пръвчев и от управителя на „Интерхотел Сандански” Дияна Донкова.