Десет българки стартират в квалификациите на най-голямото спортно състезание за жени в България - тенис турнира Алианц Къп, който за втора година е с награден фонд 100 000 долара.

Пресявките започват в събота в 10 часа на кортовете на ТК Левски в София. От българките само Елица Костова е поставена. Втората ни ракета е номер 4 в схемата на квалификациите и утре излиза за първи двубой срещу Биляна Павлова. Ветеранката играе с "уайлд кард" и замести в петък следобед отказалата се Мартина Гледачева. Пловдивчанката се класира за полуфиналите на турнира в Русе и няма как да съчетае утре двубоя там с квалификации в столицата. По тази причина се оттегли от Алианц Къп и Диа Евтимова, също полуфиналистка в Русе.

Още два двубоя в събота са изцяло български. Това са срещите Далия Зафирова - Борислава Ботушарова и Лютфия Велиева - Виктория Тодорова.

Номер едно в квалификациите на Алианц Къп е Кагла Буюкакчай от Турция. Тя почива в първия кръг.

Преминаването на първия кръг в квалификациите носи на тенисистките една точка за световната ранглиста. Класирането за третия кръг дава четири точки, а влизането в основната схема се премира с шест точки за класацията на WTA.

Двубоите на българките на Алианц къп в събота:

Хулия Велиева - Александра Дамаскин (Румъния)

Елена Жечева - Александра Каданту (Румъния)

Ани Вангелова - (5) Дария Юрак (Хърватия)

(4) Елица Костова - Биляна Павлова

Далия Зафирова - Борислава Ботушарова

Лютфия Велиева - Виктория Тодорова

Изабелла Шиникова - Евгения Пашкова (Русия).