Олимпийската шампионка Елена Дементиева от Русия победи поставената под номер едно американка Серена Уилямс с 6:3, 6:1 и се класира за финала на турнира по тенис в австралийския град Сидни с награден фонд 600 хиляди долара.

27-годишната Уилямс, която е номер две в световната ранглиста, успя да спечели само четири гейма като допусна пет пробива за 68 минути игра. Така четвъртата в света рускиня победи Серена за трети пореден път.

На финала съперничката на Дементиева ще бъде нейната сънародничка Динара Сафина, която победи японската ветеранка Ай Сугияма с 6:4, 7:6 (3). Рускинята няма загуба в първите си девет мача от началото на сезона.

Финалът в Сидни ще бъде повторение на срещата за титлата от Олимпийските игри в Пекин, където Дементиева взе златото. Двете са играли десет пъти по между си, като Сафина има 5 победи срещу 4 за Дементиева.

Динара Сафина, трета в света, значително по-трудно се справи със Сугияма, но победи за 1:44 часа. Ако спечели в Сидни Дементиева ще вземе 13-та титла в кариерата си.