Най-добрата ни ракета при дамите Цветана Пиронкова записа втора загуба в група „Средец“ от Турнира на Шампионките, който се провежда в София. Пловдивчанката успя да спечели сет срещу 25-ата в света Елена Веснина, но рускинята взе мача с 6:2, 4:6, 6:0.

Така българката загуби шансове да продължи в полуфиналите на турнира, докато успехът върна родената в Лвов тенисистка в битката за първите две места, които за момента принадлежат на Ана Иванович и Саманта Стоусър.

Пиронкова затвърди традицията да започва трудно мачовете си и Веснина проби много рано за 2:0. 27-годишната рускиня бе по-активната на корта и търсеше печелившите удари, като бързо стигна до нова точка за пробив, но този път Цвети издържа и спаси сервис гейма си.

При 4:2 в своя полза Веснина стигна до четири поредни точки за пробив, които бяха отразени от Пиронкова, но петата приключи с неприятна грешка, а с много борба опонентката на Цвети измъкна и сета.

Пловдивчанката показа далеч по-добра игра в следващата част, макар че отново Веснина проби първа – за 3:2. Българката реагира мигновено и спечели подаването на съперничката си, която помогна с няколко непредизвикани грешки. При 4:4 Пиронкова отново отрази брейкбол, което имаше сериозен негативен ефект върху Веснина, която пращаше топка след топка в аут. Така Пиронкова измъкна сета с 6:4.

Началото на решителния трети се забави с около 8-9 минути, тъй като Веснина поиска да смени екипа си, а след подновяването на играта рускинята отново показа най-доброто, на което е способна. Пиронкова като че ли се обезвери и на свой ред почти нямаше правилно отиграване и развръзката бе бърза – 6:0 и победа за Веснина.

Утре вечер Пиронкова ще изиграе последния си мач от груповата фаза - срещу австралийката Саманта Стоусър, като мачът ще закрие програмата за деня.