Цветана Пиронкова сложи край на своята кошмарна серия от загуби, преминавайки успешно първи кръг на Откритото първенство на Франция. Макар и не особено лесно, първата ни ракета надви 429-ата в света Кейси Делакуа от Австралия със 7-5, 6-3.

В началото на първия сет Пиронкова имаше доста проблеми и съперничката й успя да поведе с 4-1, след което Цвети намери своя ритъм и спечели пет поредни гейма. При 6-5 тя направи важен пробив, възползвайки се още от първия си сетбол.

Вторият сет бе равностоен само в началото, левичарката Делакуа успя да поведе с 3-2, след което Пиронкова отново се развихри и не даде повече гейм на съперничката си, която през 2008 г. игра със Скиавоне на финала на двойки на "Ролан Гарос".

Във втори кръг Пиронкова ще спори с 26-годишната аржентинка Хисела Дулко, която по-рано днес победи Ирина Фалкони от САЩ с 6-3, 6-4.

Дулко се наложи над Цвети с 6-2, 6-2 през 2007 г. в единствения мач между двете досега, който се игра в Будапеща на същата настилка като тази на "Ролан Гарос" - клей. В момента южноамериканката е 51-а в света.