Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова даде дълго интервю за официалния сайт на Уимблъдън преди началото на тазгодишното издание на надпреварата. Турнирът от Големия шлем в Лондон стартира в понеделник. Пиронкова записа невероятни представяния в миналите две издания, като през 2010 година стигна до полуфинал, а през 2011 до четвъртфинал.

Ето какво сподели Цвети Пиронкова:

Точно бихте световната номер 3 в много силен турнир, без да загубите сет. Преди това имахте само една победа в 7 мача срещу Радванска. Това беше отлично представяне за първи мач на трева през годината.

Определено добра победа за мен, добро начало на сезона на трева. Беше определено труден мач, може би не е личало отвън, но аз се опитвах във всяка една секунда да покажа най-доброто от себе си. Защото знаех, че ако се отпусна и за момент, тя ще започне да играе много по-добре. Мисля, че се справих с тази задача.

Бихте Винъс Уилямс преди две години по пътя до полуфиналите на Уимбълдън и отново към четвъртфиналите миналата година. Защо точно на трева успявате да покажете най-доброто от себе?

Мисля, че тревата е по-бърза, а аз обичам да играя на такива кортове. Когато удариш добър сервис, това ти помага много.

Очевидно, постигнахте най-добрите резултати в кариерата си на Уимбълдън. Какво означава за вас този турнир?

За мен, това е най-любимият ми турнир, не само защото играя добре, а защото олицетворява света на тениса. Това е най-старият турнир, а мястото е фантастично. Когато влизаш тук, сякаш влизаш в друг свят. Връщаш се назад във времето с всички велики шампиони. Това ми харесва най-много в Уимбълдън.

Бяхте съотборници с Григор Димитров на Хопман Къп в Пърт през януари. Имате ли планове да направите отбор и за Олимпийските игри?

Да, разбира се. Не знам дали той вече си е осигурил участие. Аз със сигурност ще участвам на Игрите. Мисля, че той е точно на ръба.

Значи, той трябва да си оправи играта?

Мисля, че той играе страхотно в момента (смее се, бел.ред). Ще бъде много, много хубаво, ако можем да играем заедно на смесените двойки, защото Олимпиадата е страхотен турнир. Ако имаме шанс да спечелим медал, ще бъде невероятно, невероятно постижение.

Какво ще бъде посрещането в България, ако спечелите Уимбълдън. Или пък вземете медал на Игрите в Лондон?

Предполагам, че ще бъде голяма работа. Така беше, когато стигнах до полуфиналите. Всички говориха за това. Имаше толкова много хора, които искаха да се срещнат с мен на летището. Те бяха толкова щастливи.

Празнувахте ли с ракия?

„(Смях, бел.ред) Не, всъщност не. Не обичам ракия. Много е силна. Но много хора в моята страна я обичат.

Как се промениха нещата в живота ви след успеха на Уимбълдън преди две години и след това през 2011-та. Познават ли ви хората по улиците в България?

Да, това е най-голямата промяна. За мен, това не е много важно, така че се опитвам да не му обръщам внимание. Славата не ми е любимо нещо. Не е лошо, показва, че си постигнал нещо и хората те ценят. Това е хубаво. За мен в личен план промяната е, че сега имам повече увереност в силите си. А това много добре. По-мотивирана съм в това, което правя.