Цветана Пиронкова отпадна във втория кръг от женската схема на Откритото първенство на Австралия, след като отстъпи с 4:6, 4:6 на тенисистката от Казахстан - Галина Воскобоева. Това беше вторият мач между двете, като първата среща, която отново бе в Млебърн, взе Пиронкова.

Първата българска ракета се сбогува с турнира във втория кръг за пета поредна година, след като в дебютния си мач за този сезон се наложи над индийката Саня Мирза с 6:4, 6:2. С това Пиронкова запази позициите си в световната ранглиста при жените, защитавайки спечелените през миналогодишното издание на турнира сто точки. Освен това, тя си заминава от Мелбърн с 33 хиляди долара от наградния фонд.

Пиронкова стартира с два пробива срещу само един на натурализираната рускиня, но при 4:2 загуби своята концентрация и допусна поражение в почти спечелен сет след четири поредни гейма за Воскобоева.

Вторият сет премина през пет поредни спечелени подавания от страна на двете тенисистки, но Воскобоева проби в шестия гейм и в последствие стигна до два мачбола, отразени с вещина от българката. Пиронкова беше близо и до изравняването, но загуби собствения си сервис при 4:5 и се сбогува със слънчева Австралия.

Това е петата поредна година, в която Пиронкова не може да премине втори кръг на Аустрелиън Оупън. Цвети ще си вземе кратка почивка, след което българката ще играе за Фед Къп.