Най-добрият ни състезател по плажен тенис Петър Кирилов ще стане първият българин в Топ 50 на световната ранглиста след успеха си на международния турнир в Приморско. Той и Росен Ненчев триумфираха при двойките в мега сблъсък с другата ни топ двойка Виден Нацев и Георги Николов. Победителите спечелиха 60 ценни точки за световната ранглиста, които ще подобрят класирането на Кирилов в международната класация.

С турнира Приморско вече е на картата на плажния тенис не само в България, но и в света. Новият и набиращ все по-голяма сила плажен спорт покори морския курорт с красиви изпълнения и шампионски дух, който демонстрираха 20 мъжки и 12 дамски двойки. Всички те взеха участие в международния турнир по плажен тенис на брега пред хотел „Перла Сън” в град Приморско. Още с прощъпулника си надпреварата е на път да се превърне в една от най-престижните у нас – добра организацията, високо ниво на участниците и приятелско настроение и незабравими емоции, властващи във всички срещи.

Спортната проява започна с подгряващ турнир, какъвто за първи път бе проведен в България. Всички състезателипремериха сили на сингъл при мъжете и жените.

Шампион при мъжете стана младата надежда на плажния тенис в България Димитър Симеонов. При жените триумфира неговата сестра Катина Симеонова. Изключителен дебют в плажния тенис направи Калоян Кирилов, който в изключително атрактивен мач победи един от най-добрите състезатели по плажен тенис Росен Ненчев, като в целия мач направи 28 аса.

Вторият ден от програмата предложи срещи от основния турнир на организаторите от "Плажен Тенис България" и ТК "Банкя", подкрепени от "МТел", ЗД "Алианц" и VISION. След оспорвани мачове до полуфиналите достигнаха Петър Кирилов/Росен Ненчев и Марио Илиев/Георги Тодоров в горната част на схемата, както и Виден Нацев/Георги Николов и Константин Буюклиев/Павел Маргинов – във втората половина на таблицата.

При жените поставените под номер едно с схемата Лазарина Стефанова и Катина Симеонова безпрепятствено достигнаха полуфиналите, където ги очакваше среща с поставените под №3 Теодора Кънева и Любомира Саздова. В долната част на женската схема до полуфиналите достигнаха Катя Генова в тандем с Йоана Андреева, побеждавайки поставените под №2 Калина Божилова и Христина Дянкова от ТК Изида (Добрич). Напред продължиха и Ралица Арсова и Дияна Митева.

Последният ден от спортната проява предложи хубаво време и добро настроние на всички учасници в турнира. В първия полуфинал Нацев и Николов победиха Буюклиев и Маргинов с 6-1 6-2, а Кирилов и Ненчев закономерно отсраниха Илиев и Тодоров с 6-1 6-1. Финалната среща при мъжете показа сериозен ръст в нивото на плажния тенис в България, като Кирилов и Ненчев заслужено се поздравиха с турнирната победа.

При жените до финала достигнаха Лазарина Стефанова и Катина Симеонова, които затвърдиха класата си след успех над Андреева и Генова с 6-4 6-0. При смесените двойки двойни шампиони станаха Лазарина Стефанова и Росен Ненчев, които в инфарктен мач победиха Димитър и Катина Симеонови с 6-1 5-7 7-5. Градусът на напрежението се покачи, след като и двата тима пропуснаха по един мач бол, но в крайна сметка късметът бе на страната ан Стефанова и Ненчев.

Всички победители получиха купи и медали от организаторите, а за специални заслуги към огранизациата и провеждането на спортното събитие бе отличен и Димитър Германов - кмет на гр. Приморско.

Календарът с турнири по плажен тенис ще ни предложи нова порция с емоции в края на тази седмица – (15-16 септември). В град Божурище ще се проведе турнир от веригата на ITF, който е под егидата на кмета Аспарух Аспарухов и "Плажен Тенис България". Трибуните на плажната арена в Божурище ще съберат отново всички почитатели на този изключително атрактивен спорт, а на 21-23 септември курортен комплекс „Албена”, който с организираните турнири на високо ниво бе обявен за столица на плажния тенис у нас, ще домакинства на заключителния международен турнир от веригата на ITF. Състезанията на един от най-красивите плажове в България ще бъдат с награден фонд 1200 евро и ще носят точки за световната ранглиста.